Армен Джигарханян получи наградата "Света София"

Популярният руски актьор и режисьор Армен Джигарханян бе отличен снощи с приза "Света София" на 17-ите годишни награди за изкуство "Золотая муза" - за принос в популяризирането и обмена на култура между България и Русия.
След церемонията по награждаването в столичната зала „България“ Софийската филхармония с главен диригент Алексей Корниенко изнесе галаконцерт. Прозвучаха ноктюрно и валс от Арам Хачатурян към "Маскарад" на Лермонтов и Симфония номер 2 от Сергей Рахманинов.
С над 250 роли в киното и телевизията, Армен Джигарханян е записан в Книгата на рекордите "Гинес" като най-снимания руски актьор. Между престижните му отличия са званието народен артист на СССР и три ордена "За заслуги пред отечеството". Знаменитият артист получава наградата "Света София" за цялостно творчество и за постановката "Три сестри" от Чехов в Драматичния театър в Русе през 2010 година.
На диригента Димитър Манолов посмъртно бе присъдена Голямата награда "Золотая муза". Сред другите отличени са режисьорката Бина Харалампиева - за постановката "Дама Пика" в Малък градски театър "Зад канала", камерната певица Росица Тренкова, балерината Сара-Нора Кръстева, генералният директор на БНР Валерий Тодоров, издателят на в. "Дума" и председател на Национално движение "Русофили" Николай Малинов, генералният директор на НДК Христо Друмев.
Награди получиха също главният редактор на "Россия сегодня" Димитрина Гергова, преподавателите Надя Чернева и Бранимир Филипов. Специални отличия бяха присъдени на музиковеда Лада Брашованова-Станчева - за цялостно творчество в областта на изкуствознанието и изследването на проблемите на руската музикална култура, и на актьора Петър Петров, професор в НАТФИЗ - за заслуги в областта на художественото четене, актьорското и режисьорското майсторство.
Отличени са още предаването на Дарик радио за съвременна руска музика и култура "Балалайка рок" и Георги Гаджев - като най-добър изпълнител на Скрябин.
Председател на журито на годишните награди за изкуство "Золотая муза" е Явор Димитров, директор на Софийската филхармония. В журито са директорът на Националната опера и балет проф. Пламен Карталов, проф. Йосиф Радионов и проф. Анатолий Кръстев от Националната музикална академия, поетът и издател Андрей Андреев, режисьорката Маргарита Младенова - директор на Театрална работилница "Сфумато", актьорът Веселин Ранков - доцент в НАТФИЗ.

Станете почитател на Класа