"Бащата" - премиера номер 1000 в Народния театър

"Бащата" от Август Стриндберг е премиера номер 1000 в Народния театър. Това обяви големият български актьор Йосиф Сърчаджиев, който се представя изключително успешно и като режисьор в най-авторитетното родно театрално средище. Неговата постановка „Бащата“ бе представена в сряда вечерта пред артисти, журналисти и театрали, изпълнили до краен предел камерната зала на Народния.
На сцената гори унищожителна битка в семейството на капитан Адолф - герой от войните и уважаван учен (Валентин Ганев), и съпругата му Лаура (Мария Каварджикова). Тя се опитва да провали кариерата му и да го дискредитира. Разпространява слухове за бащинството на дъщеря им и се опитва да го вкара в лудница. Пиесата е силно автобиографична - представени са отношенията между самия Стриндберг и съпругата му Сири - аристократка и актриса.
Когато живееше в село Синеморец, Йосиф Сърчаджиев изигра главната роля в "Бащата" на сцената на Бургаския театър. Той препрочел пиесата и си дал сметка, че много би искал да я постави. "Когато реших, че ще се опитам да работя като режисьор, започнах да чета. Много пиеси прочетох. Някои от тях, разбира се, са много трудни за режисьорска работа, но си казах, че когато започваш да се учиш да плуваш, трябва да влезеш в голямата вода. И тази голяма вода за мен се оказва Стриндберг...“, казва Йосиф Сърчаджиев. В останалите роли блестят Юлиан Вергов, Йосиф Шамли, Вяра Табакова, Илиана Коджабашева и Васил Драганов. Сценографията и костюмите са на Петър Митев, който включва в аскетичния декор репродукции на рисунки на самия Стриндберг.

Станете почитател на Класа