Поп арт от Америка на "Оборище" 10

Съзвездие на американския авангард от 40-те години до днес може да се види в Музейната галерия за модерно изкуство (МГМИ). Деница Атанасова, президент на уникалното арт пространство на „Оборище” 10, представи вчера експозицията, която е първа по рода си у нас. „Включили сме едни от най-атрактивните имена на следвоенното и съвременното американско изкуство. Преди месец бях приятно изненадана от факта, че почти същите творци са представени в Музея на съвременното изкуство в Ню Йорк”, каза специално за „Класа” Деница Атанасова. Тя подчерта, че изложбата се организира с подкрепата на Alpha Bank, генерален спонсор на МГМИ за арт сезон 2011-а, както и с помощта на Coca-Cola. Мащабният проект включва и участието на нашумелия американски поп арт художник Робърт Марс, който пристигна специално за откриването.
Сред подбраните автори се открояват имената на Анди Уорхол, Уилям де Кунинг, Джаспър Джонс, Доналд Сълтън, Джим Дайн, Робърт Лонго, Кийт Харинг. Наред с тях са представени живопис и графични творби на съвременни художници, също съставна част от развитието на американското изкуство. Става дума за много популярния у нас Хънт Слонъм, прочутия в цял свят български авангардист Христо Явашев – Кристо, нови платна на Хубен Черкелов, който живее и твори в Ню Йорк, както и за белгиеца Дон Кен, чието творчество също е свързано с американския поп арт.
Експозицията обхваща и представя едни от най-бурните и динамични години от историята на съвременното американско изкуство. След войните именно там се зараждат и утвърждават художествени направления и автори, чиято проява и разрастване ще превърне Ню Йорк в новия водещ център на арт живота. Редица европейски художници като Ив Танги, Марк Шагал, Марсел Дюшамп, Пит Мондриан и много други са привлечени към многоликия град и отиват да живеят и да творят в Ню Йорк.
Формират се няколко нови художествени движения. Едно от най-популярните сред тях е абстрактният експресионизъм, характерен с емоционалната интензивност на изображението и нефигуралната естетика на европейските абстрактни движения. От 40-те години нататък Де Кунинг става водещ представител на това течение, в което творят също автори като Джаксън Полак, Барнет Нюман и др. Характерни за този период художествени движения са „екшън пейнтинг” (Action painting), „колорфилд пейнтинг” (Color field painting). Поп артът също се заражда в средата на 50-те в Англия и се развива в края на десетилетието в Съединените щати. Свързван с неодадаизма, акцентиращ върху самото произведение на изкуството, а не върху концепцията за него е Джаспър Джонс, чието най-известно платно е американският флаг, както и сериите с цифри и мишени. Друго култово име - Джим Дайн, фокусира интереса си към широкото поле от образи на популярната или консуматорска култура. Ярък представител на следвоенното американско изкуство е и Робърт Лонго. Неговите творби са изградени с помощта на ясни, насечени форми, създаващи зрително усещане за триизмерност. Съвременното американско изкуство в изложбата е представено от Доналд Сълтън, познат с многобройните си натюрморти и абстракции, изпълнени с контраста на ярки цветни петна и черни форми.


Робърт Марс: Изкушава ме стилистиката на българската роза

Робърт Марс се радва на голям успех в Щатите и на международно ниво. Изкуството му е представено в галерии по целия свят - Токио, Мюнхен, Портланд, Ню Йорк, Сиатъл, Лос Анджелис, Аспен, Ванкувър, Мелбърн, Бостън, Лондон и Атланта.
Голямо вдъхновение за Марс е епохата на 50-те и 60-те години.
Знаците на рекламната индустрия, големите лимузини, специфичната архитектура, дизайн и типография, крайпътните мотели по междущатските магистрали са доминиращи образи в колажите му, отражение на уникалната идентичност на недалечното минало.
“Звездните” икони и легендарни образи на Америка в картините на Марс будят чести сравнения с идеолози на поп арта като Робърт Раушенбърг и Анди Уорхол.



- Г-н Марс, как оценявате проекта на Музейната галерия за модерно изкуство, в който участвате и вие?
- Очарован съм. Екипът на галерията ме спечели с професионалното си отношение към работата. Деница е включила в експозицията велики художници, които винаги са ме вдъхновявали. Това са имена, особено ценени в Америка.

- Специално за изложбата вие създадохте лимитирана серия с български мотиви. Бихте ли използвали такива мотиви и занапред?
- Всичко у вас много ме впечатлява. Бих използвал елементи от българската роза. Много са интересни и вашите религиозни мотиви, но не бих се осмелил да посегна към тях. Ценя българското изкуство – поне това, с което съм се срещал. Например творбите на Хубен Черкелов, с когото държим съседни офиси.

- Виждаме в една от творбите ви „живот”, изписано на български. Както и един много популярен символ – сърп и чук.
- Нарочно живот е изписано с кирилица. А що се отнася до сърпа и чука, то това е част от историята, а историята не бива да се забравя.

- Знае се, че ваши творби присъстват в авторитетни музеи и в частни колекции. Кои богати хора купуват картините ви?
- Не ми се иска да споменавам имена. Става дума за договореност с колекционера, която трябва да се спазва.

- Имате среща с деца и студенти, които се интересуват от изкуство. Какво ще им кажете?
- Иска ми се да им помогна да усетят по-пълноценно удоволствието от досега с изкуството.


Интервюто взе Елиана Митова

Станете почитател на Класа