Дора Бонева излага пейзажи и портрети

Художничката Дора Бонева открива довечера изложба на „Шипка” 6. Експозицията отразява възлови моменти от творчеството на именитата майсторка, която навършва 75 години. Дора Бонева е от хората, които са изцяло отдадени на изкуството и личното им дело е да му служат. За това тя казва, че се чувства най-добре в ателието. То събира нейното вдъхновение, то е мястото за равносметка и завършване на творбата.
Търсенията й в изкуството са насочени към човека и неговия характер. Срещата на художника и модела е енигма, магия. В нейния обсег попадат предимно близки и приятели, а сред тях са и Ален Боске, Евгений Евтушенко, Апостол Карамитев, Григор Вачков, Начо Културата. Рисувала е портрети на Дечко Узунов, Григор Вачков, Владимир Висоцки. Стилът й днес е определян като „експресивен реализъм“. Независимо дали Дора Бонева прави портрет, пейзаж или композиция с цветя, в тях се усеща тънка експресивна нотка и се обръща най-голямо внимание на колорита. Най-често рисувани в пейзажите са Родопите, тази завладяваща планина, която става господар на емоциите със своето многообразие, история и красота – жадна и прелъстителна, спокойна и блага, сурова и мрачна, влязла в митологията и създаваща легенди.
Дора Бонева завършва Националната художествена академия, специалност „Живопис”, при проф. Дечко Узунов. Участва във всички национални изложби след завършването си и в редица български представяния в чужбина. Получавала е награди за свои творби от Съюза на българските художници, Софийската община, от културния институт „Солензара”, Париж, от Френската академия за изящни изкуства и др.
От 1981 г. е член-кореспондент на Европейската академия за наука, изкуство и литература със седалище в Париж. 1989 г., 1990 г. и 1993 г. участва в Есенния салон в Париж. Избрана е за гостуващ художник за сезона 1994-1995 г. от „Грифис арт център” в Ню Лондон, Кентъки, САЩ. Дора Бонева е дъщеря на цигуларя Иван Бонев. Съпруга е на писателя Любомир Левчев, тяхна дъщеря е художничката Марта Левчева.

Станете почитател на Класа