BG лента с голямата награда на София филм фест

„Подслон” на режисьора Драгомир Шолев спечели голямата награда на 15-ия София филм фест. Наградата е диплом, статуетка и премия от 5000 евро за режисьора и за продуцента на филма Росица Вълканова. „Подслон” получи и наградата на „Кодак” за най-добър български игрален  филм - диплом, филмов негатив и лабораторни услуги на стойност 2000 долара.
Българската продукция победи и в конкурса за балкански филм - „Стъпки в пясъка” на Ивайло Христов. Наградата  се  присъжда от гилдията на българските кинокритици  и е диплом, кашон вино и 1000 евро. Специалната награда на международното жури заслужи „Снежнобяло” (Турция) на режисьора Селим Гюнеш, а наградата за режисура - Жоао Нуно Пинто за филма „Америка” (Испания/Бразилия/Португалия/Русия) - диплом, статуетка и премия от 1000 евро. Отличията бяха връчени в зала 1 на НДК.
Наградата Jameson за български късометражен филм - статуетка и 6000 евро, получи филмът „Влакове” на режисьора Павел Веснаков. За първи път публиката  определи победителя в конкурса за документален филм - „Правилата на ергенския живот” на Тонислав Христов. Наградата - 1000 евро, се дава от БНТ.
На фестивала бяха представени повече от 220 филма от цял свят - 118 игрални, 24 документални и над 70 късометражни. Над 250 бяха чуждестранните гости, между които режисьори, продуценти, актьори, фестивални директори, медийни и киноексперти. Официалното закриване на феста се състоя в неделя вечер с  галапрожекцията на филма на Алексей Учител „Краят” в зала 1 на НДК.

И още:

Журито на ФИПРЕССИ в състав Габриеле Барера (Италия), Мустафа Горгюн (Турция), Йордан Тодоров (България) присъди Наградата на ФИПРЕССИ на филма „Симфония на шума” на режисьорите Ола Симонсон и Йоханес Стярне Нилсон. Наградата получиха двамата шведски режисьори.

На 8-ото издание на СОФИЯ МИЙТИНГС бяха връчени следните отличия:

Mediterranean Film Institute дава стипендия на проекта FIRUZA с продуцент Даниел Бурлак и сценарист Андреа Валеану (Румъния).
Награда на филмово студио NU Boyana Film за най-добър пичинг в програмата „Проекти за втори филм” беше връчена на проекта INDIAN WIFE на Роберт Лакатош (режисьор) и Андраш Мухи (продуцент) (Унгария). Наградата е диплом и чек за 3000 евро, осигурени от Nu Boyana Film Studios.
Награда на Synchro Film, Video & Audio – Vienna за най-добър пичинг в програмата „Проекти плюс минус един” получи проектът YOUTH на Том Шовал (режисьор) и Гал Грийнспан (продуцент) (Израел). Наградата е диплом и чек за 5000 евро в постпродукционни услуги, осигурени от Synchro Lab, Виена.
Награда на LVT за най-добър проект в програмата “Проекти за втори филм” на София Мийтингс получи проектът INDIAN WIFE на Роберт Лакатош (режисьор) и Андраш Мухи (продуцент) (Унгария). Наградата е диплом и чек за 5000 евро в постпродукционни услуги, предоставени от DIGIMAGE - LVT Post Production.
Награда на LVT за най-добър проект в програмата “Проекти плюс минус един” на София Мийтингс получи проектът YOUTH на Том Шовал (режисьор) и Гал Грийнспан (продуцент) (Израел). Наградата е диплом и чек за 2000 евро в постпродукционни услуги, предоставени от LVT Sofia Post Production.
На 15-ото издание на международния филмов фестивал София филм фест бяха връчени и следните награди „София“ на Столичната община за цялостен принос към световното кино:
Руси Чанев, актьор (България), Отар Йоселиани, режисьор (Грузия) Клаудия Кардинале, актриса, и Клод Льолуш, режисьор (Франция).

Станете почитател на Класа