Сюзан Фарел идва у нас през април

Живата легенда на американския съвременен балет Сюзан Фарел пристига у нас през април за кастинг на млади артисти. Те ще бъдат включени в четири постановки на сцената на Софийската опера. Легендарната муза на Баланчин ще води и майсторски клас. Визитата й е част от проекта на фондация „Америка за България“, който цели да запознае родната публика с атрактивни образци на американския балетен театър.
Коя е Сюзан Фарел? Завършила балетно училище през 1959-а, тя показва забележителни данни и е избрана лично от Баланчин да специализира при него в School of American Ballet. Само две години по-късно Сюзан е член на New York City Ballet (NYCB). През 1963 г. вече е получила званието примабалерина, а Баланчин започва да създава роли специално за нея. Хореографът, както често се случва в артистичните среди, се влюбва безпаметно в своята муза. Баланчин се развежда със съпругата си Танакил ле Клерг и прави предложение на Сюзан да заживеят заедно. Тя обаче вече е обвързана с балетиста Пол Мехия. Сюзан напуска New York City Ballet през 1970-а, пет години по-късно се връща отново в същата трупа, за да изгради великолепни роли. Баланчин създава спектакли специално за нея и я превръща в образец на собственото си художествено мислене. Скована от артрит, Сюзан напуска сцената през 80-те години, но продължава да работи като най-висш балетен експерт и познавач на творчеството на знаменития хореограф. Тя подготвя балетните артисти, които танцуват в произведенията на Баланчин в най-големите балетни театри по света –Москва, Санкт Петербург, Берлин, Виена, Париж. През 2000 година Сюзан Фарел създаде своя собствена балетна трупа в Кенеди център.
През юни Сюзан Фарел лично ще постави в Софийската опера два балета по хореография на Баланчин - "Агон" и "Дивертименто брилянте". Националната опера ще е домакин на още две постановки - Stepping Stones на Катрин Позин и "Рапсодия Вардар" на Момчил Младенов, която ще остане в репертоара на операта заедно с декорите и костюмите. Във връзка с представленията на Сюзан Фарел фондация "Америка за България" ще подари на Националната опера и балет
танцувален под, който ще е преносим и ще може да се ползва от други танцови групи по други проекти.
От 2008 г. досега "Америка за България" е подкрепила финансово 54 проекта в областта на изкуството у нас с над 2,8 милиона долара. Сред знаковите инициативи през 2010 г. са музикалният фестивал "Фортисимо фест", цикълът "Музиката на Америка", "Американският театрален сезон" в Народния театър и
фестивалът на независимото американско кино Sofia Independent Film Festival, припомни Десислава Тальокова, изпълнителен директор на фондация "Америка за България". Между предстоящите събития са премиерите на "Смъртта на търговския пътник" на Артър Милър и "Аз съм емоционално създание" на Ева Енслър в Народния театър - в рамките на Американския сезон.
Вече е започнал пилотният проект "Фортисимо в клас", по който децата се запознават с класическата музика по нетрадиционен начин - професионални музиканти им гостуват в часа по музика и представят своя инструмент с изпълнения на живо. "Фортисимо в клас" и друга пилотна образователна програма -
"Джаз в голямото междучасие" по проекта "Сцена Академия", през следващата учебна година ще се организират в повече училища.
За малките е и инициативата за създаване на детски кътове в българските музеи, с които пътят на децата към науката, историята и изкуството да стане по-привлекателен и интересен, отбеляза Надя Захариева, програмен директор "Изкуство и култура" във фондацията. Първият кът е открит в Благоевградския музей
през септември и броят на посетителите се е увеличил 10 пъти. През април ще бъде открит в музея "Земята и хората", а до края на годината - в Кюстендилския музей и в Етъра. По-далечната перспектива е изграждане на детски музей.
"Импро театър" ще гостува на 23 март в Ловеч по новия проект "Изкуство в движение", осъществяван заедно с фондация "Арт офис". За 2011 г. са предвидени 24 пътувания на частни театрални, танцови и музикални трупи из България. "Америка за България" финансира и осъвременяването базата на училищата по изкуствата. Започнало е оборудване на модерен аудиоцентър и ремонт на музикалната библиотека и учебните стаи в Музикалната академия. Националната гимназия за приложни изкуства "Свети Лука" ще има на ново ателие за художествено стъкло и нова специалност за обработка на стъкло.

Станете почитател на Класа