Вежди Рашидов иска парите за кино да са процент от бюджета за култура

Министър Вежди Рашидов предлага парите за кино в бюджета на Министерството на културата да бъдат категорично гарантирани, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Предложението на министър Рашидов ще бъде обсъдено първо с представителите на киносредите в работната група, след това ще бъде представено на вниманието и на другите сектори на изкуството и културата. След като бъде одобрено от работните групи, предложението ще бъде облечено в законова рамка.
От влизането си в сила досега Законът за филмовата индустрия никога не е бил изпълняван с пълния размер на субсидията, предвидена в него за филмопроизводство. Министър Рашидов категорично и многократно настояваше в бюджета за 2011 г. парите за кино да бъдат в размер на 17,7 млн. лева, но осигурената от държавата сума засега е 10,1 млн. лева.
Заради невъзможността на бюджета да покрие субсидията за кино в пълния й размер, парламентът прие в края на миналата година изменения в Закона за филмовата индустрия, съгласно които „ежегодно при възможност се предвижда сума за до 7 игрални филма, до 14 пълнометражни документални филма и до 160 минути анимация”. Въпреки че законодателят не е имал предвид „нула филми”, каквито притеснения изразиха някои от кинодейците, като творец и като министър Вежди Рашидов споделя тревогата им за филмопроизводството и търси решение на проблема.
В момент, когато съвременното българско кино набира скорост, поставя зрителски рекорди и печели престижни награди, трябва да се намерят пари за филмопроизводство.

Станете почитател на Класа