Показват "Покривите на София" в Европейската комисия

Министърът на културата Вежди Рашидов и еврокомисар Кристалина Георгиева откриха в централната сграда на Европейската комисия – „Берлемон”, изложбата „Покривите на София”. Проявата е посветена на Националния празник на България 3 март. На откриването присъства и кметът на София Йорданка Фандъкова. Вечерта на 1 март министър Рашидов присъства на тържеството, посветено на България, в Европейския парламент.
През ноември еврокомисар Кристалина Георгиева и министър Вежди Рашидов договориха в Брюксел изложбените пространства в сградата на Европейската комисия  да се предоставят на България, за да може страната ни да покаже там специални изложби в навечерието на националния празник 3 март и Деня на българската култура 24 май. Изложбата "Покривите на София" на фоторепортера на БТА Бистра Бошнакова-Парсънс в продължение на 10 дни ще представя страната ни в централата на Европейската комисия в Брюксел. Една щастлива идея, едно превъзходно хрумване събира заедно високата естетическа мярка, съвършения професионализъм, нежната чувствителност и обичта към родния град на фоторепортерката. Проектът "Покривите на София" донесе на Бистра Бошнакова наградата на Съюза на българските журналисти за 2009 г. и годишната награда на Столичната община за 2010 г.
В изложбата са подредени 66 фотографии, а в албума със същото заглавие те са над 100.
За заснемането на някои кадри Бистра летя с балон. Експозицията бе откупена и е част от колекцията на Културния институт към Министерството на външните работи. Досега е била показана в Република Македония, Финландия, Дания и Испания.
Бистра Бошнакова е фотограф, който с еднакъв успех снима политици, футбол, театър, криминални инциденти. Най-уютно се чувства в театралния салон. "Театърът е първата ми любов във фотографията. Когато съм в театралния салон, никой не ми обръща внимание. Точно тогава, когато никой не те забелязва, е времето за снимане. Улиците са моето всекидневие, а линията на хоризонта - покривите и пространството над тях, са нещо, към което не поглеждам всеки ден. Избрах покривите заради предизвикателството. Фотографията има уникалната способност да превърне мига във вечност, да запамети моменти, които никога няма да бъдат повторени", казва фоторепортерката.


Христо Стоичков – посланик на добра воля

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу и еврокомисарят Кристалина Георгиева приеха вчера в Брюксел футболната легенда Христо Стоичков, който ще бъде посланик на добра воля в европейска инициатива в борбата с глада.
Барозу и Стоичков имаха кратка среща в присъствието на Георгиева преди предстоящото пътуване на футболиста до Буркина Фасо за първата мисия, съобщи БТА.
Председателят на ЕК получи мартеници по повод традиционния български празник и благодари на чист български с "Честита баба Марта".
Предстоящото пътуване на Стоичков до Уагадугу е планирано за средата на март, като той ще бъде начело на делегация. Програмата на посещението предвижда и благотворителен мач.
"Много съм щастлив, за мен е много важно да работим заедно, да печелим всеки ден. Този отбор е обречен да печели, капитан е Кристалина Георгиева", заяви бившият треньор на националния отбор.
"Много съм щастлив да бъда тук с еврокомисар номер едно, когато влязох в ЕК, установих, че тя е на осмия етаж, а това е моят номер. Приех поканата още щом ми бе предложена на инцидентна среща на летището в София, не съм се колебал и миг да кажа "да", допълни той.

Станете почитател на Класа