Розалия де Соуса гостува в Sofia Live Club

Музикалното чудо Розалия де Соуса гостува у нас на 28 април по покана на най-добрия клуб за жива музика - Sofia Live Club. Грандамата на стила боса нова пристига в пълния си блясък, за да донесе частица автентичен бразилски заряд и да зарадва местната публика със силата на чувственото си изпълнение. Става дума за изпълнителка от много висока класа, която поднася по неповторим начин образците на бразилската поп музика. Гласът на Розалия притежава особена живителна сила и с лекотата на перце носи накуп цяла палитра от емоции, в които се долавят някои от най-изящните и силни качества, близки до изпълнители като Астрид Жилберто. Певицата обаче добавя нещо повече, като влага страстно чувство и изтънченост във всяка песен, която се извива под диригентството на нейния глас.
Родена в известния квартал Нилополис на Рио де Жанейро, Розалия се подвизава в Италия като певица от 1989 г. Тя учи сериозно музика с опитни преподаватели. Започва да изгражда кариера със серия от отделни колаборации с групи като Les Hommes и Quintetto X още преди да срещне известния диджей и продуцент Никола Конте през 1994 година. Впоследствие съвместната й работа с известния италиански джазмен се разраства в парчета със силен боса нова привкус, които стават част от серията от компилации Break and Bossa. Именно те поставят и рамката за нейния дебютен албум Garota Moderna. В него талантите на Конте и Розалия се допълват перфектно и доказателството за това може да бъде чуто във всеки един от 13-те трака, които първият й албум съдържа. Той е последван от Garote Diferente, в който има ню джаз ревизии на Five Corners Quintet, Big Bang, Trüby Trio, Raw Deal, Zero dB, Buscemi, Stateless, Gerardo Frisina и The Dining Rooms.
Третият й невероятен албум излиза под името Brasil Precisa Balançar и е записан изцяло в Бразилия под ръководството на легендарния боса нова маестро Роберто Менескал. През януари 2009 година излиза и последният й албум D’improvviso, в който изпълнителката се връща към корените си и по-специално бразилската музика от 60-те. В него тя преплита афро джаз звуци с бразилската музикална традиция, в която смесицата от ритъм и хармония прераства в боса нова джаз поп.
Вечерта в Sofia Live Club обещава да се превърне в празник не само на бразилските ритми, звуци и усещания, но и на силното и красиво джаз изпълнение на една силна женска фигура в съвременния музикален свят.
Билети на предварителна продажба може да намерите в мрежите на www.eventim.bg и www.ticketsbg.com на цена 20 лева и на място в деня на събитието 25 лева.


Звездата пред „Месаджеро ди Рома“: Търся корените на фолка


- Розалия, във вашата музика диша Бразилия. Нарочно ли го правите, или е нещо вродено за вас?
- Всички бразилски музиканти, които имат успех в Европа, започват да се поевропейчват. Смесват чистата бразилска музика с електрониката. Няма лошо, защото всеки иска да печели. Но аз съм убедена, че може да се печели и със съвсем чиста боса нова в бразилски стил. Иска ми се да се приближа още повече до корените на нашата родна фолк музика, просто защото електрониката не е моят език.

- Вашите песни са много чувствени. Сама ли пишете текстовете?
- Много съм задълбала в литературата. Наистина чета много. Иначе не бих си позволила да пиша текстове. Пиша с удоволствие поезия и... писма. Например, когато общувам с моя колега, продуцента Роберто Менескал, изпращам мейли под формата на стихове. И той започна да им отговаря по същия начин. Идва ни някак отвътре. Това ми помага много, когато подготвям текстовете за моите песни.

- Винаги работите с големи музиканти. Как ги избирате?
- Не, това е работа на Роберто. Имам му пълно доверие, защото той е много прецизен в работата .

- Омъжена сте за диджей. И вкъщи ли се занимавате само с музика?
- Слушаме непрекъснато бразилска музика. Съпругът ми диджей Ниня Туне непрекъснато записва, презаписва и търси нови мелодии. Нямаме време за друго. Всъщност е много забавно.

Станете почитател на Класа