"100 цигански цигулки" идват за юбилея на НДК

Знаменитият симфоничен оркестър „100 цигански цигулки“ свири в НДК на 13 май. Галата е по повод Унгарското председателство на ЕС и е под патронажа на посланика на Унгария у нас г-жа Юдит Ланг. Концертът е включен в празниците по повод 30-ата годишнина на НДК. Оркестърът пристига с колоритния си диригент Шандор Буфо Риго, цигулар виртуоз, изправил на крака публиката в Театър Шан-з-Елизе в Париж. И съставът, и неговият ръководител обикалят триумфално света, носейки енергията и харизмата на своята неповторима музика.
„100 цигански цигулки“ се ражда като оркестър спонтанно през далечната 1985 г. На погребението на великия цигански цигулар Шандор Ярока в Будапеща се събира тълпа от музиканти. Плачат, а после опъват лъка на цигулките. Това е дебютът на оркестъра, който се оформя като самостоятелен симфоничен състав, подкрепен от държавата. През годините „100 цигански цигулки“ се утвърждава като най-големия цигански симфоничен оркестър в света. Именити цигулари са обвързани трайно с него, легендарният Йехуди Менухин за известно време дори е негов почетен председател.
„Цигулката е нещо много специално в моя живот – казва цигуларят Шандор Буфо Риго пред Радио Франс. С нея общуваме по особен начин, тя ми е по-близка дори от жената. Научих се да свиря, имитирайки моя дядо. После аз предадох уменията си на моите две деца, които днес свирят в оркестъра. Нашият етнос просто не може да живее без музика.“
През последните години оркестърът „100 цигански цигулки“ непрекъснато пътува. Музикантите са на особено почит във Франция. Концертът в Театър Шан-з-Елизе предизвика истински фурор, а заради огромния интерес музикантите издадоха двоен компактдиск „Лайв в Париж“. В Швейцария, Германия, Испания турнетата на „100 цигански цигулки“ минават с огромен успех. През 2010-а те свириха и в казиното на Монте Карло по повод старта на Формула 1.
Оркестърът изпълнява разнообразен репертоар – от цигански руски романси до класически пиеси на Чайковски, Бизе, Моцарт, Росини. Необичайното е включването на нетрадиционни инструменти, които в ръцете на циганските музиканти произвеждат зашеметяващ ефект.

Станете почитател на Класа