Последни залози за „Оскарите”

Остават само два дни до бляскавата церемония в Лос Анджелис, когато Академията на филмовите изкуства и науки на САЩ ще връчи за 83-ти път най-престижните статуетки в киното. А докато отново чуем познатото „И наградата отива при…” и разберем кои са победителите, киноманите могат заложат на фаворитите си и да стискат палци за любимите си филми.

Сайтът EasyOdds.com е съставил таблица с коефициентите, които 23 букмейкърски къщи, между които Ladbrokes и William Hill определят за номинираните за тазгодишните „Оскари”, като най-добрите предложени коефициенти са оцветени. Ако искате да направите безрисков залог, изберете този най-добрите коефициенти. В случай, че желаете да поемете риск и потенциално да спечелите много пари, изберете по-лоши коефициенти. Коефициент 20/1 например означава, че за всеки заложен $1 ще получите $20, ако разбира се познаете.

Основният фаворит в най-престижната категория – за най-добър филм е английската историческа драма „Речта на Краля” (The King’s Speech). Лентата за живота на британския монарх Джордж VI, който получи цели 12 номинации, включително в най-важните категории е с коефициент 1/4. Освен в случай на неочакван обрат, той изглежда има всички шансове да спечели голямата награда на Американската филмова академия. Изявен фаворит за спечелване на статуетката в тази категория е и „Социалната мрежа” (The Social Network) на Дейвид Финчър - историята за животa на създателя на Facebook Марк Зукърбърг. Той удостоен с коефициент 4/1. „Децата са добре” (The Kids Are All Right) е с най-малки шансове за победа. Коефициентът за този филм е 250/1.

Колин Фърт води убедително в съревнованието в категорията най-добър актьор. Той вече спечели голям брой отличия за ролята на крал Джордж VІ в „Речта на краля”, включително „Златен глобус” и е почти невероятно наградата да отиде при някой друг. Заложилите на него обаче няма да направят състояние, тъй като коефициентът му определен от букмейкърите е 1/33. Номинираният за ролята си в „127 часа” (127 Hours) Джеймс Франко e с коефициент 33/1. Бихте спечелили повече пари с такъв залог, но това е рисковано. Актьорът с най-лошия шанс е Хавиер Бардем, получил номинация за ролята си в чуждоезичната продукция „Красиво”, (Biutiful) а коефициентът за него е 66/1.

При дамите, високи очаквания за награда в категорията най-добра актриса има към Натали Портман (с коефициент 1/9) за ролята й на параноична балерина в психо-трилъра „Черния лебед” (Black Swan). Въпреки че някои от предпочитанията в тази категория се изместиха в полза на Анет Бенинг за ролята й на майка във филма „Децата са добре”, Портман все още има статистическо предимство. Най-добрият коефициенти за Бенинг е 8/1. Мишел Уилямс и Никол Кидман са с еднакво лоши шансове за победа. Техните коефициенти са 80/1.

За най-добър актьор в поддържаща роля е сочен Крисчън Бейл (с коефициент 2/11). Бейл е фаворит в тази категория в продължение на седмици и няма признаци на отстъпление. Всички изглежда са съгласни, че британският актьор е уникален в превъплъщението си като боксьора от Бостън Дики Еклунд в „Боецът” (The Fighter). Това е първата номинация за Бейл. Ветеранът Джефри Ръш, номиниран за участието си в „Речта на краля” е на второ място (с коефициент 5/1). Джеръми Ренер е последен. Шансовете му да спечели „Оскар” тази година са оценени с коефициент 100/1.

Мелисa Лео (с коефициент 4/7) е основният претендент за статуетката в категорията най-добра актриса в поддържаща роля. Това е втора номинация за Лео и тя има голям шанс да спечели за ролята си на доминираща майка в „Боецът”. Едва 14-годишната Хайли Стенфелд (с коефициент 7/2), номинирана за ролята си в уестърна „Непреклонните” (True Grit) на братя Коен е втора. Нищо не може да помогне на Джаки Уийвър. Шансовете на австралийката да спечели статуетката за ролята си в „Животинско царство” (Animal Kingdom) се оценяват с коефициент 66/1.

Въпреки че „Социалната мрежа” загуби инерция в надпреварата за най-добър филм, Дейвид Финчър (с коефициент 8/13) все още има шанс да си тръгне с наградата на Филмовата академия за режисурата си на този филм. Том Хупър (с коефициент 6/4) е вторият с най-добър шанс да спечели в категорията най-добър режисьор за „Речта на Краля”. Въпреки факта, че двама актьори има вероятност да спечелят „Оскар” за „Боецът”, шансовете на режисьора Дейвид О. Ръсел за награда са минимални и съответстват на коефициент 100/1.

Станете почитател на Класа