Руси Чанев с бенефис на "София филм фест"

Иван Върбанов

Кинолегендата Клаудия Кардинале, родната звезда Руси Чанев, легендарният френски режисьор Клод Льолуш и Отар Йоселини са носителите на тазгодишната награда на София, която се връчва за изключителен принос в киноизкуството.
Това обяви директорът на „София филм фест“ Стефан Китанов.
Кардинале пристига, за да получи приза си от кмета на столицата Йорданка Фандъкова и да вземе участие в 15-ото издание на провеждащия се у нас международен кинопразник на 10 и 11 март, като е предвидена и среща с културния министър Вежди Рашидов.
В дните между 14 и 20 март в рамките на фестивалната програма ще бъдат показани 118 игрални, 24 документални и над 70 късометражни филма. Стартът е прожекцията на американския филм „Черен лебед“ на Дариън Аронофски. Редом с утвърдените режисьори, ще има и много дебюти, като тази година се провежда и селекция на аматьорски ленти.
2011-а е обявена за година на френското кино у нас. Логично фокусът на тазгодишното издание на родния фест е върху френските творци. Ще бъдат показани около 20 френски заглавия.
Фестивалната програма ще представи и новите насоки в развитието на британското кино, като документални и късометражни ленти ще бъдат показани за първи път у нас, подчерта Десислава Стойчева от Британския съвет. Тя допълни, че традиционно ще се проведат и уъркшопове на 13 март, като вече е потвърдено участието на Пол Фрейзър, който ще покаже как се пишат филмови сценарии.
На 5 март – когато ще бъде отбелязан Денят на европейското кино в рамките на „София филм фест“, ще бъдат показани трите филма, отличени с наградата на Европейския парламент LUX. Италианското кино ще бъде представено с кинопанорама на Лускино Висконти.
„Най-добрият роден киноактьор - Руси Чанев“, както го определи режисьорът Георги Дюлгеров, ще бъде почетен със специален акцент – кинобенефиса на филма „Авантаж“ в кино „Одеон“ на 7 март. Очаква се и премиерата на новия документален филм на Стефан Вълдобрев „Манчестър Юнайтед от Свищов“, който ще се прожектира на 10 март.
Международното жури, което ще присъди за първи път Голямата награда за най-добър филм сред чуждите продукции, се председателства от исландския режисьор и продуцент Фридрик Тор Фридриксон.

Станете почитател на Класа