Откраднаха три картини на Златю Бояджиев

Картини на големия български художник Златю Бояджиев са били откраднати от къща в пловдивското село Марково. За това съобщиха от Областната дирекция на полицията под тепетата, където е подаден сигналът за кражбата. Ограбената къща всъщност е вилата на сина на художника Георги Бояджиев – Бояджана, който също като баща си е художник. Близки на семейството споделиха, че Георги и съпругата му живеели почти целогодишно в триетажната вила в Марково, която е новопостроена.
Слизали до града рядко, когато имали някаква работа или да напазаруват. Най-вероятно крадците са ги дебнали, за да извършат обира в подходящ момент. По данни от полицията в дома е проникнато между 31 януари и 5 февруари, когато семейството е било в Пловдив. Апашите са влезли с въжета по покрива и после през терасата на третия етаж, като са демонтирали прозореца. Вътре имало три картини на Златю Бояджиев - „Мелник - Сватба", която висяла във фоайето, и „Църковен ритуал" и „Златю и братовчеда Златю" в една от стаите.
Имало и други картини от други автори, които обаче са оставени. Това навежда на мисълта, че крадците са изпълнявали поръчка. Освен това са действали професионално, тъй като са свалили платната и са ги изнесли, навити на руло. Вероятно предварително са носели и необходимите кутии, затова от полицията предполагат, че са знаели и точните размери на платната. По стените са оставили да висят само рамките и са излезли от къщата по същия път, по който са влезли. Работата по случая продължава.

Станете почитател на Класа