Модерното изкуство превзе "Гугенхайм"

Музеят „Гугенхайм“ в Манхатън се връща към корените си с колекция творби на модерното изкуство, съобщава АП. В края на 20-те години на миналия век Соломон Гугенхайм обхваща нови художествени хоризонти с помощта на германската художничка Хилла Риби. Тя насочва американския индустриалец към творци, които са правили по-абстрактно изкуство.
До този момент Гугенхайм е бил запален по картините на старите майстори. Под влиянието на Риби той започва да колекционира съвременни творби, които изобразяват огромните социални и технологични промени в началото на XX век.
Картините и скулптурите в изложбата обхващат периода от 1910 до 1918 г. Те са изложени в музея спираловидно и по хронологичен ред.
Сега тези произведения са почти на един век, но все още успяват да пресъздадат динамиката в Европа в навечерието на Първата световна война, когато градовете бързо се индустриализират, а автомобилите и пътуването по въздух ускоряват хода на живота.
Всеки творец от този период се е присъединявал към група или е издавал манифест, заявявайки намерението си да преобърне наложеното в изкуството статукво и да представи света по нов начин. Във Франция това се проявява чрез кубизма, в Германия – чрез експресионизма.
В Италия футуристите са били запленени от скоростта и жестокостта на модерните технологии. Това се вижда ясно в техните усилия да уловят движението на телата и обектите в пространството.
В изложбата са показани голяма част от брилянтните творби на Марк, една от които е "Жълтата крава". Кураторите на изложбата Трейси Башкоф и Меган Фонтанела предполагат, че тази творба може би е неговият сватбен портрет, на който кравата изобразява жена му, а сините планини са абстракция на самия него.
Френският художник Робърт Дилейни е успял да улови един вид деструктивна, но вълнуваща енергия в серия изображения, акцентиращи върху пораженията на Айфеловата кула, чиято деликатна решетъчна конструкция изглежда, сякаш ще се срути всеки момент.

Станете почитател на Класа