Защо Колин Фърт ще получи "Оскар"?

Колин Фърт ще получи “Оскар”, защото британската монархия има трайни връзки с киноакадемията в Холивуд, прогнозират критиците на в. „Ел Мундо“ в навечерието на най-престижната церемония в света на Седмото изкуство. Колин Фърт в ролята на пелтека крал Джордж Шести в пищната киносага “Речта на краля“ просто ще продължи традицията на своите велики колеги – Хелън Мирън, като Елизабет Втора, Чарлз Лаутън, като Хенрих Осми. И на още неколцина други, които поддържат британската кралска традиция в киното.
С какво британската корона пали сърцата на най-великите в света на целулоида?! Защо прилагателното "british" замайва всички капацитети в киното и им внушава респект!?Точно на тия въпроси е малко трудно да се отговори. Нужно е само да се припомни, че несравнимият Чарлз Лаутън още в далечната 1933-та предизвика истински фурор в киносредите с „Частният живот на Хенрих Осми“, лента, чийто главен герой все още остава ненадминат. Абсолютно същият персонаж - разгулният Хенрих Осми, даде шанс и на друг велик майстор в киното, Ричард Бъртън, да бъде номиниран за „Оскар“ – заради участието му във филма „Ан от хиляда дни“. Жителката на САЩ Катрин Хепбърн също се сдоби с “Оскар” покрай една кралска роля – Леонора Аквитанска в “Лъвът през зимата“. Примерът на великата актриса бе последван от други нейни велики посестрими – Ванеса Редгрейв, Джуди Денч.
Сър Лорънс Оливие пък се докосна до магията на “Оскар”-ите заради две кралски роли – на Хенрих Пети и Ричард Трети. И като стана дума за короновани особи, да припомним, че една истинска принцеса – Грейс Кели, получи най-неочаквано “Оскар” малко преди да я короноват като съпруга на принц Рение. И това й се случи, измествайки смятаната за фаворитка Джуди Гарланд, пред която светът вече припадаше!
Стана ли ясно защо британската корона привлича „Оскар“-ите?

Станете почитател на Класа