77 автори очакват "Оскар" за музика

77 са претендентите за финалната битка, която ще определи наградата “Оскар“ за най-добра филмова музика, съобщава сп. Variety. 236-те членове на журито, които трябва да гласуват, вече са получили имената на филмите.
Списъкът изключва четирите априори фаворизирани заглавия в категорията - ”Черният лебед“ и „Цената на закона“ заради вече познатия звуков материал и „Децата са наред“ и „Боецът“, в които доминират песни (което намалява значително ролята на оригиналния звук).
Кои са композиторите фаворити?
На първо място е Джеймс Нютън Хауърд, един от най-успешните “кросоувър” артисти и най-търсени композитори в Холивуд. Става дума за творец, работил с Шер, Ранди Нюман, Рики Лий Джоунс, Хари Нилсън, Лио Сайър, Карли Саймън, Ринго Стар, Даяна Рос, Мелиса Манчестър, Елтън Джон, Оливия Нютън Джон, Чака Кан.
Хауърд претендира за „Оскар“ с четири филма -“Агент Солт“ „Туристът“, „Любовта е опиат“ „Повелителят на стихиите“. И всепризнатият майстор Александър Десплат е сред номинираните композитори с три заглавия - „Речта на краля“, ”Писателят” и „Хари Потър и реликвите на смъртта”. Става дума за автора на музиката към над 50 европейски филма, между които са „Раждане” с Никол Кидман; „Укротяване на гнева” с Джоан Алън и Кевин Костнър; „Заложник” с Брус Уилис”; „Сириана” с Джордж Клуни. Негова е музикалната картина към „Кралицата” с Хелън Мирън, която му осигури първата номинация за „Оскар“ и третата му за „Златен глобус“.
Дейвид Арнълд, авторът на музиката към филмите за Джеймс Бонд, също влиза в номинациите с три заглавия - “Хрониките на Нарния”, “Произведено в Дагенам“ и ”Сутрешен блок“. Общо 12 композитори се състезават с по два филма за престижното отличие. Клинт Истууд и Силван Шоме също мерят сили в категорията заради композициите, използвани във филми, които те сами са режисирали - „Светлина в тунела“ и „Илюзионистът“.
Имената на всички кандидатите за златните статуетки ще станат известни на 25 януари. Церемонията по раздаването на наградите ще се състои както винаги в Кодак театър в Лос Анджелис на 27 февруари.

Станете почитател на Класа