Две българки в концерта на Виенската филхармония

Две българки – концертмайсторът Албена Данаилова и балерината Анита Манолова, ще участват в новогодишния концерт на Виенската филхармония, който ще бъде излъчен наживо по БНТ на 1 януари в 12.15 ч. И двете дами ще се появят с чисто нови костюми. Музикантките от Виенската филхармония – четири на брой, за първи път участват в галасъбитието с еднакви облекла - панталони на тънко райе в сиво и черно, бяла риза, сиво късо елече и черно сако. Зад обикновеното на пръв поглед облекло се крият усилията на класа по мода във Виенския университет за приложно изкуство. Ръководителят на класа, дизайнерът Херман Франкхаузер, обявява конкурс за изработката на концертното облекло. Победител става младият дизайнер Маркус Биндер с модел в стил «Марлене Дитрих».
Приказни кулиси и невероятни костюми за балета на виенската Щатсопер са предвидени за новогодишния концерт. За първи път танцовият съпровод ще се излъчва от виенския дворец „Лаудон“. Хореографията е дело на звездата на балета на Парижката опера Жан-Гийом Барт. Солисти на тазгодишния концерт са руската балерина Мария Яковлева и албанският танцьор Ено Печи. Сред танцьорите е и българката Анита Манолова, която от този сезон е член на балета на виенската Щатсопер. За пети път приказните костюми на танцьорите са дело на дизайнера Йохан Енгелс.
Концертът ще мине под диригентството на австриеца Франц Велзер-Мюст. Редом с творбите на фамилия Щраус, ще прозвучи и валс на Мефистофел № 1 от Ференц Лист. С това филхармонията ще почете големия композитор и пианист, чиято 200-годишнина от рождението ще бъде чествана през 2011 година.
Билетите за новогодишните концерти на Виенската филхармония варират между 50 и 800 евро. Те са разпродадени преди 11 месеца. Поради огромния интерес и желанието на мнозина да присъстват на концертите около Нова година на Виенската филхармония билетите се разиграват на томбола. Тя се провежда всяка година в дните между 2 и 23 януари. Ако искате да посетите концертите в края на 2011 година, ще трябва след около 10 дни да посетите сайта на филхармонията и да попълните формуляр за участие в томболата. После ви остава само да се надявате, че късметът ви ще ви отведе на новогодишен празничен спектакъл в Музикферайн – дома на Виенската филхармония.

Станете почитател на Класа