Forbes: Четете Бъфет, за да забогатеете!

В края на годината, вместо коледен подарък, американското списание Forbes обяви заглавията на 11 книги, които могат да донесат състояние не само на авторите, но и на читателите си, тъй като представляват най-съвършените анализи за управлението на капитали и инвестирането.
Ръководителят на инвестиционния фонд Berkshire Hathaway Уорън Бъфет, отново получава признание като инвестиционен гуру – книгата му “Уроците на корпоративна Америка”, издадена от Cunningham Group, попада в топкласацията на трудовете, признати за кладенец за познания, за решилите да опитат късмета си на борсата.
Книгата е съставена от писмата на Бъфет към акционерите на компанията му, написани в есеистичен стил. Те не са скучни отчети за работата на Berkshire Hathaway, а размисли за бизнеса, законодателството, иновациите и, разбира се, нови идеи за това, как да се правят пари в условията на съвременния пазар.
Бъфет, който тази година навърши 80 години, само за последните 12 месеца е увеличил богатството си с $ 5 млрд., като общото му състояние се оценява на $ 44 млрд., половината от които той е отделил за благотворителност.
В списъка на бестселърите, които могат да донесат милиони на предприемчивите си читатели, са “Малка книга, която може да победи пазара” (The Little Book That still Beats The Market) на основателя на инвестиционната компания Gotham Capital Джоел Грийнблат и “Здравият разум на взаимните фондове” (Common Sense On Mutual Funds) на Джон Богъл (John Bogle), които са подходящи за прохождащи инвеститори и им помагат да се борят успешно с трендовете на пазара. 
За напредналите играчи на пазара, освен “Есетата” на Бъфет, полезна може да е и “Интелигентният инвеститор” на Бен Греъм. Тези книги съдържат огромно количество информация как да разширите успешно своето портфолио. 
Незаменими ръководства в света на инвестициите са и “Обикновени акции и необикновена печалба” на Филип Фишер и “Да спечелиш от световната икономическа криза: Намери инвестиционни възможности, следвайки трендовете на глобалния пазар” на Бад Конрад.
В списъка има и заглавия, които дават противоречащи си съвети.
Така например “Годините на обезценяването: Инвестиционни стратегии за десетилетието на бавен растеж и дефлация” (The Age Of Deleveraging: Investment Strategies for a Decade of Slow Growth and Deflation) на Гари Шилинг съдържа прогнози кои сектори и индустрии ще преживеят бум и разцвет през следващите 10 години. “Великата рефлация: Как инвеститорите могат да спечелят от Новия свят на парите” (The Great Reflation: How Investors Can Profit From the New World of Money) изразява несъгласие с Шилинг и дава съвети за сценарий на рефлация (повторна инфлация, често изкуствена, след дефлация, бел. ред.).

Станете почитател на Класа