Културни дейци отново поискаха повече пари за филми

Културни дейци критикуваха и вчера политиката на МК на поредния протест, организиран пред Народния театър. На фона на песни от филми като “Адаптация” и “Вчера” хората на изкуството говориха за неясното бъдеще на културата и мястото им в нея.
Актьорът Валентин Ганев заяви от трибуната, че заради пълната некомпетентност на ведомството и поради несъгласието му с решенията и действията там, той напуска Национален фонд „Култура“ и ще направи нужните административни постъпки за това в Министерството на културата.
Режисьорът Иглика Трифонова и продуцентът Росица Вълканова апелираха прокуратурата да се самосезира по случаите с финансирането на филма “Сбогом, мамо” от бюджета на Националния филмов център, както и заради очевидното неспазване на Закона за кино. Трифонова попита риторично защо в Закона за държавния бюджет присъстват текстовете: “при възможност” и “до брой филми”, което може и да означава нула средства и филми за 2011-а. Ако е така, то ние също ще си плащаме данъците “при възможност”. Тя добави, че не разбира и защо премиерът Бойко Борисов твърди, че родните кинаджии са доволни, визирайки американската компания “Ню Имидж”. И призова Борисов да се срещне с българските филмови дейци. Актьорът Стефан Мавродиев заяви, че според него настоящата ситуация е сериозна парламентарна криза.
Според културтрегерите не може в условия на криза и недостиг на средства да се строи български Лувър.


Станете почитател на Класа