Любен Зидаров фантазира в масло и акварел

Иван Гранитски

Магьосникът на пластическите метафори Любен Зидаров зарадва своите почитатели с нова изложба в столичната галерия „Ведарт”. Майсторът представя нови творби – масло и акварел.
Два акцента се открояват в експозицията – група акварелни поетически въздишки и любимите за автора анекдотични типажи на плажуващи баби, изпълнени в масло. През последните години очевидно акварелът най-много и най-страстно привлича и изкушава нашия автор. Ефирността, прозирността, въздушността, съчетани с ярката цветова гама, крещящото великолепие на багрите, очевидно са най-адекватни да отразят нежните вътрешни импулси на твореца, да претворят духовните пейзажи в натуралистични и да ги одухотворят по неподражаем начин. Както е например в „Зимна изненада” и „Папарак”.
Когато сътворява своите акварели, Любен Зидаров е поетично извисен и романтично съзерцателен, а в работите с масло той е иронично-анекдотичен. Този творец притежава удивителното качество да съчетава наивистичния рисунък с дълбокото философско внушение, да натовари карнавално-площадното дори с езотеричен подтекст.
И ако в акварелите си майсторът постига аристократична небрежност и съзнателни, разтеглени до безкрайност недомлъвки (което подсказва, че той много държи на загадката), то в работите, изпълнени с масло, той се опитва да създаде като че ли нов жанр – сатирично-автобиографичния. Много характерни в това отношение са неговите повече от 40 автопортрета. Неслучайно почти няма изложба на автора, в която да не присъства поне един негов автопортрет.
Така е и в поредната изложба в столичната галерия „Ведарт” – автопортретът осмисля и концептуализира уж на пръв поглед хаотичното композиране на тази артистична експозиция.


Станете почитател на Класа