Ан Суини е първа в шоубизнеса

Президентът на телевизионната група (Disney-ABC Television Group) Ан Суини оглави ежегодната класация на 100-те най-влиятелни жени от шоубизнеса на списание HollywoodReporter.com. Тя за втора поредна година заема почетното първо място, защото ръководената от нея компания се оказа на висота и по трите главни критерия – приходи, брой активи и брой на служители.
Според официалните данни оборотът на медийните подразделения на Disney през 2009 г. надхвърли 17 млрд. долара, размерът на активите достигна 51 млрд. долара, а служителите на Суини са около 10 хил. души.
В тройката най-влиятелни дами в Холивуд попадат и съпредседателят на борда на директорите на компанията "Сони пикчърс ентъртеймънт" (Sony Pictures Entertainment) Ейми Паскал, която миналата година си подели първото място с Ан Суини и ръководителя на NBC Universal Cable Entertainment Бони Хамър.
Известната телевизионна водеща Опра Уинфри е едва четвърта. Това обаче може и да се промени, тъй като на 1 януари 2011 г. телевизионната икона пуска собствена кабелна мрежа "Опра Уинфри нетуърк" (OWN). В първата десетка на най-успешните дами, както и като цяло в списъка на Топ 100 преобладават основно водещи топмениджъри на компании от развлекателната индустрия. Звездите от сцената намират място едва в третата десетка.
Анджелина Джоли например е на едва на 26-о място, а Сандра Бълок е 29-а.
Режисьорката Катрин Бигълоу, която спечели "Оскар" за лентата "Войната е опиат"(The Hurt Locker), е чак на 53-та позиция.

Станете почитател на Класа