Райна Кабаиванска: С "Бохеми" ще помогна на българските певци

Иван Върбанов

„Развълнувана съм, защото приближавам българските певци към международните сцени.“ Това каза световната оперна прима Райна Кабаиванска по повод новия проект на Софийската опера, „Бохеми“ на Пучини, в която ще пеят нейни ученици от Италия и България. Премиерата е на 9 декември, следващите представления - на 10, 12 и 14 декември.
„Боря се за традицията на старата италианска вокална школа, като българка съм сред малкото нейни представители. Това се случи заради възможността да уча със старите майстори още в далечната 1958-а, когато пристигнах в Италия“, каза Кабаиванска. Именитата българска певица е живият мост между България и Италия. „В едната страна израснах, а другата ме осинови и ме направи певица“, признава тя. И осъзнава, че трябва да помага на българските певци да стъпят на международна сцена. Прави го с „Бохеми“. Диригент на спектаклите е директорът на Театро Комунале в Модена Алдо Сезилио, който ще представи младите певци и в неговия театър в Италия през 2011 г. Проектът е под патронажа на посланика на Италия у нас Н.Пр. Стефано Бенацо. Спектакълът е на режисьора Бойко Богданов, възстановява го режисьорката Вера Петрова. Райна Кабаиванска е подбрала изключителен солистичен състав. Постановката ще покаже изцяло нов начин на мислене и заради новото поколение, което има изцяло друг начин на презентиране на образите. Райна Кабаиванска не скри намеренията през май да има нов проект с нейни възпитаници в Националната опера.
Маестро Алдо Сезилио, директор на Театро Комунале „Лучано Павароти“ в Модена, обясни пред „Класа“, че в Италия най-големият проблем е орязаното финансиране на театрите от страна на общините. Заради кризата и частните спонсори са по-пестеливи, казва Сезилио, което предопределя само големите театри като миланската Ла Скала да могат да си позволят големи проекти.
„Класа“ научи, че Националната опера е договорила гостуване на състава през 2011 г. в Мароко. Поканата е дошла след успешните галаконцерти на наши артисти в Казабланка и Рабат под режисурата на проф. Карталов. Те съвпаднаха с посещението на председателя на НС Цецка Цачева в Мароко.

Станете почитател на Класа