Как Версаче откри рая в Маями


Модният дизайнер Джани Версаче е бил убит заради дългове към кръстника на калабрийската мафия, която после се опитала да открадне и праха му, за да изнудва семейството му. Това твърди Джузепе ди Бела, бивш член на калабрийската мафия, известна като Ндрагета, в новата си книга "Метастази".
Ди Бела пише още, че Версаче бил използван от кръстника Паоло де Стефано, за да пере пари. В същото време за първи път семейство Версаче нарушава мълчанието си за написването на най-подробната биография, посветена на прочутата фамилия.
"Модна къща "Версаче", дело на журналистката Дебора Бол, днес се появява и на българския книжен пазар с логото на изд. ЕРА. Дебора Бол проследява преплетените съдби на Джани, по-големия му брат Санто и по-малката им сестра Донатела. Три деца, родени и отгледани в Калабрия, съчетават талант и изключителна амбиция, за да основат легендарната семейна компания.


Една прекрасна вечер през есента на 1993 година Джани в компанията на Донатела и група звездни приятели отваря вратите на Каса Касуарина, великолепна къща в сърцето на Саут Бийч в Маями, която ще извиси и него, и марката „Версаче“ до нови висоти по стълбицата на успеха. Поканата за този грандиозен купон слага началото на бурния социален живот в квартала, който обикновено започва от Нова година и продължава някъде до Великден.
Слуховете за празненството тръгват в точно подбран момент, когато вълненията в Маями около новата придобивка на Джани са в разгара си. „Когато Джани дойде в Маями, това се превърна в медийно събитие – казва Брус Орос, собственик на водещо фотографско студио. – Тук не ставаше въпрос за обновяване на къщата, слуховете за изхарчените милиони заляха града и превърнаха и дома, и собственика му в легенда“.
Две години по-рано Джани е видял за пръв път къщата, станала малко по-късно символ на главоломното му издигане като дизайнер звезда.
...
Дизайнери като Келвин Клайн и Марк Джейкъбс избират Саут Бийч за своите ваканции, а след тях идват и звезди като Джон Ф. Кенеди-младши, Дарил Хана, Джон Бон Джоуви, Принс и Елтън Джон.
Дрехите на Джани се превръщат неофициално в задължителна униформа за нощните клубове в Саут Бийч и магазинът му в квартала процъфтява.
През онова коледно пътуване погледът на Джани попада случайно на Каса Касуарина, красива сграда на хиляда и двеста квадратни метра разгъната площ с изглед към Оушън Драйв, разположена на ъгъла с Единайсета улица. Къщата е построена през 1930 година от Олдън Фрийман, ексцентричен филантроп, който копира къщата „Алкасар де Колон“, построена през 1510 година в Санто Доминго – дом на сина на Христофор Колумб, Диего. Диего е бил вицекрал на Западните Индии, а потеклото на съпругата му е свързано с испанските монарси, така че архитектурата на оригиналната „Алкасар де Колон“ носи мавритански, испански и византийски елементи. Фрийман заимства тези елементи за Каса Касуарина, но ги размесва така, че превръща сградата в произведение на сладкарското изкуство.
По времето, когато Джани открива къщата, тя е бледа сянка на себе си. През 1992 година той дава близо осем милиона долара да купи Каса Касуарина и хотела до нея, който събаря, за да освободи място за басейн, крило за гости и гараж. Цялото имение заема половината квартал и Каса Касуарина става единствената частна резиденция на Оушън Драйв. Изборът на Джани е необичаен. Къщите на неговите звездни приятели като Мадона и Силвестър Сталоун са разположени далеч зад строго охранявани портали в центъра на Маями на Брикъл Авеню, познато като Редицата на милионерите. Джани обаче е привлечен от идеята да възстанови ексцентричната сграда.
Джани налива милиони за обновяването и мебелирането на Каса Касуарина, създавайки натруфен приказен стил, охарактеризиран от едно списание като „гей барок“. Той изгражда двойна стена, за да затвори имението откъм улицата. Украсява всички метални орнаменти по стените и балконите, дори и канализационните тръби, със златни глави на Медуза. Дава десетки хиляди долари, за да пренесе определен вид пал­мови дървета от Калифорния, защото според него местните не изглеждали добре.
Басейнът му се превръща в един от символите на екстравагантността. Джани наема майстор от Милано, връчва му един от своите многоцветни шалове със сложни шарки и казва: „Ето, искам да ми изкопираш това!“. Майсторът от своя страна наема петдесет работници, които в продължение на година ваят от плочки образите на двойки делфини, тризъбци, раковини и геометрични фигури в яркочервено, синьо и златно. Всичко се изработва в Милано. Работниците на ръка разчупват мраморните плочи на стотици хиляди малки парчета и понеже Джани няма търпение да ги чака месеци наред да пристигнат с кораб до Маями, плаща двеста хиляди долара, за да ги пренесат по въздух. Парчетата на площ от повече от двайсет квадратни метра са наредени на мястото между басейна и покритите с мозайка подове, тавани и стени на централната сграда. Цената е милион и половина американски долара. Подводното осветление превръща басейна в припламващ в нощта оазис. „Този басейн със сигурност е най-скъпият в света“, казва ръководителят на проекта на целия ремонт.
Но когато се стига до интериора, Джани е просто неудържим. Украсява всяка една от трийсет и петте стаи с дървена резбована ламперия, теракотена мозайка, мрамор, фрески и прозорци от оловен кристал. В една от стаите огромен полилей от метални палмови листа виси от таван, изрисуван също с такива листа. В една от баните има мраморна тоалетна с капак и седалка от чисто злато. Личният апартамент на Джани с изглед към океана се простира на площ седемдесет квадратни метра и има прозорци от оловен кристал и сводести тавани, изрисувани с бели пухкави облачета на фона на яркосиньо небе. Той натъпква в къщата огромно количество мебели, общо шестстотин на брой. Поръчва столове от махагон и други – позлатени, и ги тапицира в червена, синя и златиста дамаска на „Версаче“, създавайки изобилие от цветове и стилове. Копринените абажури са с леопардови мотиви в лилаво, диваните са в същия стил, но яркожълти.
Ремонтът и обзавеждането на къщата струват цяло състояние. Според една обща сметка те излизат около трийсет милиона долара.

Станете почитател на Класа