Ал Бано раздава автографи на панаира на книгата

Най-авторитетният форум в издателската индустрия в България – Международният панаир на книгата, се открива днес в 11.30 часа в НДК. Двадесет и деветото издание на панаира предлага много атракции на всички любители на книгата. В празничната сутрин джаз формация „София” ще радва посетителите на изложението с красива музика.
Асоциация „Българска книга”, която организира книжния форум, увеличава неговата продължителност с един ден – досега той продължаваше от сряда до неделя. Работното време на панаира също е удължено до 20:00 ч. с цел да се даде възможност на повече хора да посетят изложението и след работа. Входът е свободен за цялото времетраене на събитието.

Над 110 изложителя отварят щандове

В предстоящото издание на Международния панаир на книгата изложителите са над 110. Щандовете им ще бъдат разположени от 1-ви до 3-ти етаж в централната сграда на НДК.
На полуетаж-изток в централната сграда на НДК, където е обособено пространството за провеждане на събития от културната програма на панаира, ще има концерти на живо, които ще допринесат за празничната атмосфера. Поредицата от музикални събития ще завърши с новогодишен концерт на Симфониета „София” с любими произведения от Моцарт, Росини, Бизе и Щраус. Концертът е на 11 декември от 19:00 часа в зала 11 (кино „Люмиер“) на НДК и ще се състои  непосредствено преди европейското турне на музикантите.
В рамките на панаира по традиция ще бъдат връчени и ежегодните награди „Бронзов лъв”. Церемонията ще се проведе на 8 декември от 18:30 часа на полуетаж-изток.

Срещи с известни български и чужди писатели

В културната програма на панаира влизат общо около 80 събития, сред които - срещи с известни чужди и български писатели, представяния на книги, обсъждания и др.
Големият акцент е дело на издателство „Просвета” и Асоциация „Българска книга” съвместно с Асоциацията на европейските издатели на учебници. Става дума за международна конференция на тема: „Европейски практики за избор и разпространяване на учебници“. В срещата участие ще вземат гости от различни европейски страни, които ще представят доклади, ще водят дискусии и ще решават проблеми, пред които са изправени издателите на учебници днес.
Специален гост на панаира ще бъде и световноизвестната италианска звезда Ал Бано. Той ще посети щанда на издателство „Сиела”, което издаде на български нашумялата му автобиография. На 12 декември от 12.00 ч на щанда на издателството феновете на Ал Бано ще могат да го срещнат и да получат автограф. Една от приятните изненади на книжния панаир е и пристигането у нас на един от най-интересните сръбски писатели Драган Великич. Той идва по покана на АГАТА-А за премиерата у нас на романа му „Руският прозорец". Носител на награда НИН за 2007 г.; Mitteleuropa preis за 2008 г.; награда „Меша Селимович" за 2009 г., Великич за първи път е преведен на български. Премиерата на романа му ще е на 10 декември в НДК, модератор на събитието е Георги Господинов.

Станете почитател на Класа