Продават на търг графики на Франц Мазарел

Две великолепни графики на Франц Мазарел бяха изложени за наддаване на благотворителния коледен базар, който се проведе вчера в Интер Експо център в столицата. Началната цена от 10 евро заинтригува колекционерите, които се записваха в специален списък, и продължиха наддаването чак до финалните минути на базара. Мазарел отиде при ценител, който не пожела да му огласят името. Организатор на проявата за поредна година бе благотворителната фондация “Международен женски клуб”, в която участват съпругите на посланиците от Дипломатическия корпус, акредитиран в България. По традиция благотворителният базар се провежда преди коледните празници. В настоящото издание за първи път Столична община бе представена със свой собствен щанд, където изобилстваха сувенири от Софийския регион. За гостите на колоритното зрелище бе приятно да опитат софийска баница, софийско пиво и други кулинарни продукти. Столичните училища също дадоха своя принос към инициативата с изработката на сурвачки и коледни украшения. Специално издадена за случая брошура с рецепти "Общински кулинарни тайни" бе предложена на щанда на Столична община. Общинският духов оркестър създаде празнично настроение с музикалните си изпълнения. Успешно се представиха и деца от Музикалното училище "Любомир Пипков".
По традиция посолството на Русия доминираше с просторни щандове, където се предлагаха вкусотии от традиционната руска кухня, любима на българите – блини, пирожки, водка, хайвер, шоколадови сладкиши. Китайските дипломати пък превзеха базара с изключително пъстри щандове, където преобладаваха стоки на най-различни цени – от евтин порцелан и бамбук, до скъпи копринени шалове за ценители. Французите се постараха да защитят престижа си на кулинари с прясно изпечени закуски и сладкиши. Вкусът на Азия бе представен, както обикновено се случва на подобни мероприятия, от опитния готвач на посолството на Индонезия – той се бе погрижил за изобилието от пилешки шишчета, оризови плата и плодови специалитети. Скандинавските страни се представиха с общи щандове, подредени с вкус и въображение. Цялото австрийско посолство се бе погрижило за изненадите, които идват от Тирол и Виена. Специално за децата бяха оформени занимателни кътове с Дядо Коледа, песни, танци и клоуни.
И любителите на хубавата книга не останаха разочаровани, защото всички посолства бяха осигурили за базара разнообразни издания на съответните чужди езици.
Благотворителната фондация “Международен женски клуб” има за цел да подпомага възрастните хора, етническите малцинства и децата, живеещи в домове за сираци и домове за деца с умствени и физически увреждания. Фондацията предлага помощ, като финансира проекти за обучение и програми за социална интеграция. Днес ще стане ясно какви средства са събрани по време на базара и как ще бъдат изразходвани те в навечерието на Коледа.

Станете почитател на Класа