Продадоха 30 графики на Салвадор Дали

Най-голямата експозиция от графики на Салвадор Дали, представена в залите на Музейна галерия за модерно изкуство и на Национална галерия за чуждестранно изкуство, се радва на голям успех не само като посещаемост и ентусиазъм на широката публика, но и като обект на търговски интерес от български колекционери и ценители на изкуството. В галерията на „Оборище“ 10 вече бяха продадени 30 графики от сериите „Божествена комедия”, "Завладяването на Космоса", "Кармен", "Маркиз дьо Сад" и "Дон Кихот". Селекцията от творби на Дали е в широк ценови диапазон – от 2000 лв. до 16 000 лв. и нагоре. Сред произведенията в клас 10 000 – 16 000 лв. попадат и по-удачните като бъдеща инвестиция творби.
Самото ценообразуване на графичното изкуство като цяло зависи от комплекс от фактори - тираж, подписване, техника, години на създаване.
„По-голямата част от клиентите до момента са българи, което може би е добър знак за преориентацията на нашите колекционери към утвърдените и стойностни имена от изкуството на ХХ век”, смята Диляна Колева, директор продажби в МГМИ.
Пазарът на подобен клас модерно изкуство се разработва от близо година именно чрез дейността на галерията. Констатацията, че настоящата изложба на Салвадор Дали у нас е успешен проект, едва ли буди учудване, предвид факта, че той е един от най-популярните сред широката публика западноевропейски художници. А мисията на музейната галерия е да развива вторичния пазар на западноевропейско модерно и съвременно изкуство в България. Пазарът на изкуство е доста специфичен бизнес, който надхвърля чисто материалното и рационално потребление, като развива художествено-естетическите възприятия и инвестиционен усет на хората.

Станете почитател на Класа