Филм на Полански е номер 1 в Европа

"Писател в сянка" (The Ghost Writer), политическият трилър на режисьора Роман Полански, е европейският филм на годината. Филмът беше без конкуренция при определянето на Европейската филмова награда със седем номинации. В столицата на Естония Талин той получи шест награди: за най-добър филм, за режисура, за сценарий - Робърт Харис по неговия бестселър "Сянката", издаден и на български, музика, сценография, а Юън Макгрегър заслужи наградата за най-добра мъжка роля.
Полански не можа да дойде в естонската столица, за да получи лично наградата. Френският режисьор с полски произход благодари на журито и на своя екип във видеопослание.
76-годишният Полански в момента е на свобода в Швейцария, но все още може да бъде съден в САЩ по обвинения в секс с малолетна през 1977 г.
Наградата за най-добър оператор заслужи Гьора Беях за израелския филм "Ливан" (Lebanon), който спечели фестивала във Венеция през септември т.г. Този филм на режисьора Самуел Маоз взе и наградата за дебют.
Наградата за най-добра актриса отиде при французойката Силви Тестуд за филма "Лурд" (Lourdes) на австрийската режисьорка Джесика Хауснер, разказващ за изцелението на една безнадеждно болна девойка в инвалидна количка.
Почетната награда за цялостно твърчество бе връчена на 69-годишния голям швейцарски актьор Бруно Ганц, изпълнил през 2004 г. и ролята на Хитлер в "Крахът на Третия райх" (Die Untergang). Ганц е участвал в десетки филми, а звезда стана през 1987 г. с "Крилете на желанието" на режисьора Вим Вендерс. Филмът е заснет по време на честванията за 150-ата годишнина от явяването на Дева Мария в Лурд.
Европейските филмови награди са учредени през 1988 г. и бяха връчени за 23-ти път. Догодина церемонията ще бъде в Ла Валета, Малта.

Станете почитател на Класа