Показват модерно изкуство от Белгия

Шедьоври на изявени художници от началото на 20-и век, сред които Джеймс Енсор, Фелисиен Ропс, Гюстав ван де Вустейне, Рик Воутерс, Леон Спилиаерт, Констант Пермеке и Рене Магрит, представя галерия „Върхове“. Експозицията „Във времето на промяната“ маркира едни от най-важните периоди в развитието на изкуството на Белгия.
Изложбата представя малка част от обширното творчество, създадено в Белгия, като основният фонд на картини от съвременни автори е в музеите в Брюксел, Антверпен, Гент и Остенде. Изявеният художник Джеймс Енсор първо клони към импресионизма, като вниманието му е привлечено от силата на цветовете и светлината. Силно повлиян от символизма, той проправя пътя на експресионизма и сюрреализма в Белгия. Фелисиен Ропс е сред най-ярките представители на символизма и е известен с еротичните си творби. В неговото изкуство има критика към обществото и политиците. Густав ван де Вустейне също е свързан със символизма. На импресионизма се противопоставят белгийските фовисти , които експериментират с ярки цветове и ъгловата форма. Стилът им черпи основата си от френските фовисти, като при тях цветовете са по-крещящи. Най-значимият от тази група е белгийският художник Рик Воутерс (1882-1916 г.), който следва примера на Енсор в изобразяването на светлината.
Течението „Кобра“ се появява в края на 40-те години на 20-и век като остра реакция срещу сюрреализма. Авторите от това течение акцентират върху експеримента и спонтанността на творческия акт, като са инспириране от изкуството и творбите на деца, което имат психични заболявания. Постепенно „Кобра“ прераства в международно течение, като белгийските автори са последвани и от художници от Дания и Холандия. Център на групата е Кристиан Дотремон, който създава и нов художествен изказ – peintre-mots, който произтича от калиграфията. Творческият кръг експериментира до 1951 г., като интелектуалното наследство на групата продължава да резонира и да оказва влиянието си още няколко десетилетия по-късно. С неговия край завършва модерният етап на белгийското изобразително изкуство и навлиза съвременното.
Изложбата се организира от СиБанк и ДЗИ съвместно с посолството на Белгия в България по повод белгийското председателство на Съвета на Европейския съюз. Публиката може да види изложбата "Във време на промяна" в столичната галерия "Върхове" до 10 януари.

Станете почитател на Класа