Великобритания спечели 5 награди "Еми"

Обединеното кралство обра най-много международни награди „Еми“ на 38-ата церемония в „Хилтън“-Ню Йорк. Боб Хоскинс и Хелена Бонъм Картър грабнаха топнаградите за най-добър актьор и актриса.
68-годишният Хоскинс взе наградата за най-добър актьор за ролята си в сезон 2009 на „Улицата“ заради интерпретацията на ролята на собственик на пъб, чийто морал го кара да се изправи срещу местните гангстери.
Бонъм Картър, която играе запомнящия се образ на Белатрикс Лестранж в последния филм от поредицата „Хари Потър“ и е номинирана за „Оскар“ за поддържаща роля за образа на британската кралица в „Речта на краля“, бе избрана в Ню Йорк за най-добра актриса за биографичния филм Еnid. В лентата Картър изобразява популярната детска писателка Енид Блайтън, която британците определиха за свой любим автор редом с Дж. Роулинг - създателката на приключенията на Хари Потър.
Международният почетен специален приз бе присъден на Саймън Коуел, продуцент и съдия в тв шоуто на Fox Network - The X Factor, а преди това и жури в American Idol. Франчайзът на Got Talent и X Factor достига до зрителите в над 70 страни. „Когато се обърна назад и осмисля последните 10 години от живота си, мога да кажа искрено, че това са най-важните години от моя житейски път“, заяви той. И добави: „Който твърди, че славата, парите и успехът унищожават – той греши“, Саймън Коуел прие наградата и я посвети на екипа, който е работил с него до този момент и е допринесъл с работата си за успеха на шоуто. Специалната награда на учредителите му се присъжда като признание за постиженията му в преоткриването на телевизионно шоу за таланти и за усилията му чрез позицията си в развлекателната индустрия да ангажира зрителите с набирането на десетки милиони долари за благотворителни кампании на организации от целия свят.
Джими Макгавърн, сценаристът и продуцент на тв драмата „Улицата“, която разказва историите на съседи, живеещи на една и съща улица в Манчестър, получи „Еми“ за най-добър драматичен сериал.
Другите британски победители, обявени на церемонията по награждаването, чийто домакин бе звездата от „Бевърли Хилс, 90210“ Джейсън Присли, са Shaun the Sheep в категорията детски филми и тв минисериалът Small Island по романа на Андреа Леви за живота на имигрантите в Ямайка, които се сблъскват с расизма и бедността в Лондон по време и след Втората световна война.
Останалите награди бяха разпределени между пет различни държави. Тридесет и девет кандидати от 15 страни се състезаваха в 10 категории за международните „Еми“ награди, за признание на постиженията си в телевизионни програми извън територията на САЩ
Израелският филм "Светофар", който разказва за отношенията между трима 30-годишни приятели, чието детство е преминало заедно, е оценен като най-добрата комедия.
В категорията теленовела Португалия спечели първата си международна "Еми" за My Love, която разказва за три жени, чиито съдби се преплитат след преживяна самолетна катастрофа.
Наградата „Еми“ за артпрограма бе присъдена на Румъния за „Светът според Йон Б.“, която разказва за бездомник, живеещ в Букурещ, който се превръща в един от водещите съвременни художници в страната, след като неговите колажи биват открити от млад собственик на галерия.
Водещи на церемонията бяха телевизионният журналист Бил Moйерс, Елизабет Мос, звездата от Бродуей Кристин Eберсол, Мелиса Джоан Харт и един от най-възрастните актьори в Холивуд - 94-годишният актьор Илай Уолък, който наскоро спечели почетен "Оскар".
Наградите са спонсорирани от Международната академия за телевизионни изкуства, в която членуват 500 водещи компании - представители на медийната и развлекателна индустрии от повече от 50 страни.

Станете почитател на Класа