Хари Потър счупи рекордите на боксофис класацията през уикенда

Хари Потър постигна рекорден успех в американската бокс-офис класация с реализацията на сумата от 125,1 милиона щатски долара за първия уикенд, като така изпълни и прогнозите на студиото-продуцент.
Ако към успеха на последната серия "Хари Потър и Даровете на Смъртта: Част 1" калкулираме и спечелените $ 205 милиона от продажбите в киносалоните в 54 страни по света, общият тотален финансов успех за лентата става $ 330,1 милиона.
"Даровете на Смъртта: Част 1" подобри предишния дебют на „Хари Потър и Огненият бокал ", който достигна 102,7 милиона щатски долара за 2005 г. през първите три дни. Ако се вземат предвид обаче нарасналите цени на билетите, то може да се направи изводът, че последният филм е постигнал почти същата по големина аудитория, което изравнява „Огненият бокал“ и показания през 2001 г. „Хари Потър и философският камък“.
Чуждестранните продажби за "Даровете на Смъртта" бяха най-високи във Великобритания - $ 28 милиона, $ 21,8 милиона в Германия, 14,8 милиона щатски долара в Австралия, $ 14 милиона в Япония и $ 12,3 милиона в Русия.
Успехът е безспорен и заради факта, че цяло поколение от филмовата публика е израснало заедно с младия магьосник Хари (Даниел Радклиф) и приятелите му Хърмаяни (Ема Уотсън) и Рон (Рупърт Гринт). Дистрибуторът „Уорнър Брос“ съобщи, че 25 % от аудиторията на новия филм е на възраст между 18 и 34 години. Преди девет години тя е съставлявала едва 10% от цялата аудитория на "Хари Потър и философският камък". "Когато създадохме „Хари Потър“, най-запалените зрители и фенове идваха в кината, докарани с колите на родителите си. Днес същите тези пораснали деца си тръгват след края на прожекцията в полунощ със собствените си коли“, заяви Дан Фелман, шеф на разпространението на „Уорнър Брос“.
Лентата Megamind („Мегаум“) на DreamWorks Animation, която бе № 1 през предишния уикенд, падна на второ място с приходите си от 109,5 милиона щатски долара в бокс офис класацията на САЩ. Все пак филмът повиши приходите си през последните три седмици с $16,2 милиона.
Трилърът на Ръсел Кроу The Next Three Days през уикенда дебютира слабо и заема пета позиция с $ 6,8 милиона.
Усреднено успехът на "Даровете на Смъртта: Част 1" от прожекциите в 4125 киносалона в САЩ е 30 332 щатски долара на кино. За сравнение The Next Three Days постига средната сума от 2633 щатски долара на кино от общо 2564 кина, които са показали филма.
Перспективите пред следващата поред серия "Даровете на Смъртта: Част 2" са изключително добри. Очаква се тя да се появи през юли 2011 г., като това е осмата част по седемте романа на Дж. К. Роулинг "Хари Потър".
Кинопоредицата досега е реализирала повече от 5,5 милиарда щатски долара в световен мащаб.
„Уорнър Брос“ планира да пусне "Даровете на Смъртта: Част 2" в 3-D формат, което трябва да осигури още по-голям успех в боксофис класацията, и заради цената на билетите, която е с няколко долара по-висока за 3-D филмите в сравнение с 2-D.
Студиото продуцент се надява да реализира "Даровете на Смъртта: Част 1" и в 3-D вариант, но създателите на филма закъсняха с конвертирането на филма, който е заснет в 2-D, за 3-D проекцията му.
"Хари Потър" не е в състояние да вдигне общите приходи на Холивуд за уикенда в сравнение с този от миналата година. Общата сума е $197 милиона долара, което е с 24% по-малко в сравнение с година по-рано. Филмовата индустрия е в очакване на резултатите от един от най-натоварените почивни дни през годината – Деня на благодарността.

Станете почитател на Класа