Пако де Лусия свири у нас

1988 г. на „Златният Орфей”, където рециталът му се превърна в ярко събитие. Пако де Лусия, най-голямата жива легенда на фламенко музиката, пристига у нас на 9 декември директно от Рим, за да завърши своето турне за 2010 година в зала 1 на НДК. Виртуозът на китарата гостува в България специално по покана на най-добрия клуб за жива музика Sofia Live Club.

Пако де Лусия е определян като кръстник на фламенко музиката, трансформирана от него за съвременното звучене. Роден е през 1947 година в град Алхесирас, едва петгодишен коригира баща си Антонио Санчес по отношение на ритъма и жеста, с който свири. Не след дълго предаността на Пако към китарата го превръща в професионален изпълнител, който издава първия си албум Dos Guitarras Flamencas през 1965 г., както и следващия Fuente y Caudal /1975г./. Така музикантът слага началото на своите диалози с импровизацията. Малко след това чрез румба албума Entre Dos Aguas той превръща фламенко китарата в световен феномен.

Магия изпълва залите по време на концертите, когато маестрото започва най-често със соло изпълнение. Едни от любимите песни на Де Лусия, които обикновено са неизменна част от репертоара му, са Antonia – посветена на дъщеря му, Entre dos Aguas и Zyriab.

Пако де Лусия е отворен и за други стилове. Той сътрудничи с Джон Маклафлин и Ал ди Меола, което му дава възможност да представи фламенкото по неотразим и непознат начин. През 1979 г. тримата виртуози на китарата - Пако де Лусия, Джон Маклафлин и Ал ди Меола, правят един от най-великите концерти в историята на джаз музиката ­ Friday Night in San Francisco (1980 г.), по който година по-късно записват не по-малко известния си едноименен лайв албум. „ Във фламенкото трябва да композираш цялата песен с мелодии, ритъм и хармония“, твърди Пако де Лусия. Диалогът, който съществува между неговата музика и ритмите на Бразилия, джазът на Лари Кориел, Чък Къриа, Ал ди Меола и Джон Маклафлин, както и класическата музика на Албенис, Файя и Родриго, потвърждават музикалната му неуморимост.

Пако де Лусия повлиява на цяло едно поколение испански музиканти, но само малка част от тях имат честта да излязат на една сцена с виртуоза. Изпълнители от Испания и Куба придружават музиканта по време на концертите, превръщайки се в неизменна част от брилянтното звучене на неговата музика, сътворена с любов, страст и преданост. Великият музикант е гостувал два пъти у нас, веднъж сам и веднъж в трио с Ал ди Меола и Джон Маклафлин. Първата му среща с БГ публиката бе през

Станете почитател на Класа