Музикални филми се въртят на "Киномания 2010"

Музикалното кино в 24-тото издание на „Киномания“ ще предложи на феновете джаз, рок, танго и фламенко, френска романтика и неаполитански страсти в общо 9 заглавия от Европа и Америка.
Ако сте от меломаните, които вярват, че всяка среща с The Doors е задължителна, не пропускайте „When You’re Strange: Филм за „Доорс”. Акцентът във филма пада върху образа на Джим Морисън и неговото крехко равновесие. Режисьорът Том Дичило използва уникални архивни кадри, включително и запазен материал от единствения режисьорски опит на самия Морисън.

„В душата на гения: Съкровеният живот на Глен Гулд” е великолепна среща с великия пианист. Мистерията около личния му живот – низ от противоречия и конфликти, продължава да разпалва въображението на почитателите му. Друга противоречива музикална икона ще откриете във филма „Серж Гензбур” за живота на знаменития френски певец и композитор.
От автентичността на личността към неповторимостта на музикалния стил ни пренасят новият филм на Саура „Фламенко, фламенко” и „Страст: Неаполитанската песен” – едно своеобразно любовно послание на Джон Туртуро към културата и духа на Неапол, с участието на някои от най-добрите италиански певци и музиканти.

„Певицата на танго” разказва за млада изпълнителка, разкъсвана между страстта си към музиката (в Аржентина) и опита да забрави любовта на живота си (във Франция), а френският „Една нощ в джаз клуба” сварва оттеглил се пианист на ръба на изкушението да допусне отново музиката и алкохола в живота си.

Ако сте почитатели на мюзикъла, не пропускайте „Контета” на руснака Валерий Тодоровски. В неподражаем ретро стил филмът ни връща към Москва от 50-те, за да ни срещне с младежи, които отстояват свободата да слушат своята си музика и да нарушават правилата на комсомолците.

Станете почитател на Класа