Стефан Тодоров излага картини върху коприна

Самостоятелна изложба на художника Стефан Тодоров ще бъде открита на 25 ноември в галерия Аrt Eternal. Проектът „Контрапункти” ще бъде интерактивен, жив, ще комуникира и ще предизвика публиката на диалог с изкуството. В предстоящата изложба ще съжителстват визия, ритъм, цвят и слово. Пространството в галерията също ще бъде оформено по различен начин. Изложбата ще бъде озвучена с музиката, която е вдъхновявала художника в процеса на създаване на картините. Зрителите ще могат да видят видеозаписи от самия процес, ще имат възможността да поговорят с автора и да чуят интересни неща за спецификата на неговата работа.
В галерия Art Eternal ще бъдат изложени 13 платна, 10 от които Стефан Тодоров е създал в последните четири години, а останалите три ще бъдат представени като контрапункт, те са по-стари творби на автора, изработени в периода 2000-2006 година. Многопластови, динамично изградени форми, силна графичност и сложна илюзия за обемност, внушение за пространство и особена антропоморфност описват с едри щрихи работата на Стефан Тодоров.
Коприната, която художникът използва за свое платно, допълнително прави нещата на Тодоров особени, сложни, но същевременно държащи здравата връзка между зрител и творба. Силното внушение първоначално респектира, но след това дава път на зрителя сам да намери себе си в този сложен живописен и композиционен ритъм, който представляват работите на художника. Финият блясък на коприната също привнася известна интимност.
Стефан Тодоров използва копринено платно вместо лен. „Използвам коприната не от някаква претенция. Повече от 18 години аз работя и развивам свои похвати върху тази жива тъкан. Това, което коприната ми позволява, от една страна, да изпадам в невероятен детайл, от друга - да мога да се изразявам в петно, както и да съм графичен и едновременно с това живописен, друг материал не ми го позволява.”
Стефан Тодоров има редица самостоятелни и съвместни изложби у нас и в чужбина, между които са тези в САЩ, Австрия, Германия, Мароко, Швеция, Франция. Негови картини са в колекциите на Императорския двор на Япония, краля на Мароко Хасан II, държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, кактo и други изтъкнати личности.

Станете почитател на Класа