Изложба учи децата да боравят с пари

Откъде идват джобните пари, е ясно на всяко дете. Но откъде ги вземат родителите? Как те влизат в банкоматите? Как най-разумно да ги разпределим и за какво да ги харчим? На тези въпроси дава отговор изложбата «Парички, мангизи, пачки» в детския музей ZOOM във Виена, която може да бъде посетена до 27 февруари. Организаторите са си поставили за цел финансовото ограмотяване на децата. Медиите по цял свят ежедневно обсъждат финансовата криза, курса на акциите, дълговете и банкрутите на фирми и банки. Затова е толкова важно от най-ранна възраст децата да се научат да боравят с пари.
Изложбата е конструирана като истинска игра: на 11 отделни пункта децата могат да печелят пари, да ги харчат, да ги спестяват, да ги даряват. Тук малките посетители от 6 до 12 години могат да видят как са изглеждали парите преди, научават за какво са ни нужни те и какво не можем да си купим с тях. В пункта «Национална банка» участват в «правенето» на пари. Децата сами печатат банкноти (естествено тук не става дума за европейската валута евро, а за валутата на музея «зуми»), поставят защитни елементи върху тях и ги карат с бронирана кола до съседната банка. В банката пък броят и сортират парите като истински банкови чиновници. Като клиенти могат да направят спестовен влог или да си купят акции. Първите посетители на изложбата обаче не са очаровани от идеята да работят в банка. Те щурмуваха финансовата институция с възгласи «Искаме да оберем банката!».
Следващата спирка е в супермаркета. Там се обяснява разликата между евтините и качествените стоки, която естествено влияе и на цената. Истинският купон става в детската дискотека и фитнес, които също носят името «Пари». Малчуганите танцуват под звуците на култовото парче «Money, Money, Money» на АББА, а във фитнеса правят мускули, като вдигат «кюлчета злато». И едновременно с това търсят отговор на въпроса: «Кои важни неща в живота не се купуват с пари?».

Станете почитател на Класа