Как Джон Лорд стана Лорд Джон

Елиана Митова

Той не е Джон Лорд, той е Лорд Джон! Така възкликна вокалистът Яниш Самюъл в НДК след участието си в концерта на легендарния британски музикант, който се изяви у нас в компанията на Софийската филхармония в събота вечер. Млади фенове и хора с побелели коси препълниха залата, изкушени от шанса да видят наживо светилото. По-възрастните помнеха хитовете на „Дийп Пърпъл“, а младите се наслаждаваха на твърдия рок. Прекрасният баланс между Софийската филхармония под диригентството на Найден Тодоров, музикантите от група "ТЕ" – Дарин Василев (китара), Ивайло Звездомиров (бас) и Венко Поромански (барабани), самият Джон Лорд и талантливите вокалисти Катаржина Уаска (Кася) и шведът Яниш Самюъл превърнаха концерта в неповторимо събитие.
В първата част на концерта прозвуча Sarabande suite от Джон Лорд. Това е второто изпълнение на сюитата на живо, в пълен вариант, след концерта в Будапеща тази година. Sarabande suite е едно от най-популярните произведения за симфоничен оркестър на Джон Лорд и едновременно с това и едно от най-обичаните. Джон Лорд създава произведението, докато живее на плажа в Калифорния през 1975 г., а за вдъхновение му служи прекрасната гледка към Тихия океан. Много от по-възрастните почитатели на композитора си спомнят годините, когато тази сюита се разпространяваше на запис, а сега имаха възможност да я чуят на живо. Още повече че в онези години все още не бяха много симфоничните оркестри, които изпълняваха подобна музика с рок елементи.
Във втората част на концерта публиката можа да се наслади на изпълненията с група и симфоничен оркестър на някои от най-емблематичните парчета на „Дийп Пърпъл“. Прозвучаха незабравимите Perfect Strangers, Child In Time и Soldier Of Fortune. Публиката беше вдъхновена и след края на концерта, хората веднага споделяха със свои приятели по телефоните за чутото и видяното. И макар че някои все пак не можеха да сравнят младия шведски вокалист с Ян Гилън и Дейвид Ковърдейл по възможности, богатата оркестровка на песните ги удовлетвори. Да не говорим, че някои от китарните сола на младите българи от "ТЕ" са напълно сравними с оригинала на „Дийп Пърпъл“. Като прибавим и прекрасния звук, и липсата на всякакви аудиовизуални и осветителски трикове, става ясно какъв концерт с вкус и професионализъм се получи, отлично организиран от „София мюзик ентърпрайсис“.

Джон Дъглас Лорд започва кариерата си през 1967 г. Той е единственият клавирист на групата „Дийп Пърпъл“ от нейното създаване до 2002 г. През периода 1978-1983 г. свири в „Уайтснейк“. След като напуска окончателно „Дийп Пърпъл“, започва да се занимава с класическа музика заедно с Лондонската филхармония. През 2008 г. излиза негов солов албум с класическа музика, който носи името Durham Concerto. В началото на тази година виртуозният музикант зарадва многобройните си почитатели с нов албум To Notice Such Things. Албумът излиза на 22 март 2010 г. под щампата на лейбъла Avie Records.

- Вие сте за втори път в България. Ще дойдете ли отново!
- При всяка възможност ще идвам в България! Удоволствие е да се музицира с вашите музиканти.

- Какво ще кажете за Найден Тодоров?
- Работил съм с добри и лоши диригенти. За Найден бих казал: той е чудо! Надявам се пак да работим заедно, нашето сътрудничество да стане постоянно. Срещаме се за трети път – в Пловдив, в Букурещ и в София. А Софийската филхармония е великолепен оркестър, с който трябва да се гордеете.

- Удовлетворява ли ви изявата в София?
- Напълно. За музиканта най-важен е контактът с публиката. Със Софийската филхармония успяхме да го постигнем.

Станете почитател на Класа