Театър "Българска армия" с уникални издания за юбилея

Две великолепни издания, посветени на 60-ата годишнина на театър „Българска армия“, вече са в ръцете на зрителите – фотоалбум от историята на театъра и сборник с материали от научната конференция, свързана с юбилея. Реализирани с подкрепата на Министерството на културата и любезното съдействие на „Марина СЗ” ЕООД, изданията провокират възхищение, вълнение и гордост у многобройните почитатели на легендарната театрална трупа. Защото са своеобразно преклонение пред делото на бележити театрални творци, оставили трайна диря в българската култура. С тези две издания днешният екип на театъра сякаш напомня на поколенията, че „нищо не започва от днес“, че най-силното в културата е традицията. Съхранените сцени от спектакли, портрети на актьори, плакати и програми въвеждат днешния зрител във фотоархива на театъра. А той е изключително богат – може би единствен сред архивните фондове на днешните театрални трупи. Военният театър ревниво пази кадри от първите си постановки, съхранява лицата на актьори, които отдавна не са между живите, но живеят в спомените на поколения зрители. Любомир Димитров в „От ума си тегли“ или Иван Кондов в „Чудак“ - колоси, които остават вечно в историята! Или фотокадрите от култови постановки като „Време разделно“, „Животът е сън“, „104 страници за любовта“, „Криминална песен“, „Златното покритие“ „Напразните усилия на любовта“- заглавия, които блестяха в театралния афиш на столицата и като магнит привличаха публиката! Чест прави на екипа драматурзи начело с доц. Венета Дойчева, подбрали умело и точно колекцията от снимки, която е безценен подарък за съвременните театрали!
Сборникът материали от юбилейната научна конференция, проведена на 6 април 2010 година, пък представя нови гледни точки за творческия път на театъра през годините. Става дума за задълбочен анализ на знакови спектакли, репертоарни линии и конкретни особености на творческото създаване на театралната реалност. Повече от 1500 заглавия! Повече от 20 хил. представления!
Повече от 17 млн. зрители! Това е равносметката от историята и надеждата, че най-интересното тепърва предстои.


Галаспектакъл на 19 октомври

Историята ще си припомним на 19 октомври, когато многобройните спомени и неповторими мигове ще срещнат още веднъж на една сцена звездите – позабравените, настоящите и бъдещите, които заедно ще ни пренесат, макар и за кратко, в един по-добър и вълнуващ свят – света на театъра. Те ще ни припомнят за репетициите, премиерите, „Аскеер“-ите, за гастролите, за наградите, наказанията. А заедно с нас от небето ще им ръкопляскат Стоян Стоев, Христина Джамджиева, Леонтина Ардити, Любомир Димитров, Лили Енева, Иван Янчев, Иван Кондов, Евстати Стратев, Стойчо Мазгалов, Катя Зехирева, Юрий Яковлев, Петър Чернев, Васил Инджев, Асен Кисимов, Радко Дишлиев, Мариана Димитрова, Благовеста Кабаиванова, Петър Слабаков, Неделчо Чернев, Гриша Островски, Владимир Каракашев, Владимир Свинтила, Асен Старейшински, Леон Даниел, Крикор Азарян.

Станете почитател на Класа