Анджелик Киджо пее благотворително

Анджелик Киджо, първата дама на музикална Африка, пее благотворително на 21 октомври в НДК. Концертът й е част от фестивала Meet the world и е подкрепен от Френския институт в София, а лично столичният кмет, г-жа Фандъкова помага за неговата организация. Приходите от концерта ще влязат във фондовете на УНИЦЕФ - България.
Певческата кариера на Анджелик Киджо започва, когато тя е едва на 6 години в театралната трупа на майка й в родния Бенин, Западна Африка. Едно от девет деца, Киджо е просветена от своите събратя за съществуването на рока. Когато настъпва военната диктатура през 1972-ра, диктаторът Матео Керекоу постановява, че всички артисти трябва да възхваляват режима. „Аз казах, че е по-добре да умра“, спомня си Анджелик. През 1980 г. Киджо решава да избяга във Франция, амбицията й е да стане адвокат по човешките права. „След 3 месеца в правното училище разбрах, че съм по-добра с микрофона”, разказва певицата. Започва да пее с афро-джаз групата Pili Pili в Холандия и Германия. Омъжва се в Париж, а нейният съпруг Жан Ебрил, който има класическо музикално образование, става неин продуцент. Имат дъщеря - Ниама, която свири на пиано.
Кариерата й стремително тръгва нагоре след огромния успех през 1987 г. на фестивала в Монтрьо, където публиката се влюбва в нейната динамика, силните и брилянтни хореографии. От тогава и до сега Киджо е от най-обичаните редовни участници в този фестивал.
Първият й албум Para Kou идва през 1989 г., а след него и успехът в зала „Олимпия”, където подгрява своя идол – великата Мириам Макеба. Издава 11 албума, 4 от които са с номинации за «Грами», а за излезлият през 2008 г. „Джин-Джин” получава грамофончето. Африканците не трябва да се страхуват да използват коренната си музика, казва Анджелик, тъй като те просто си връщат това, което им принадлежи. Нейната трилогия Oremi (1998 г.), Black Ivory Soul (2002 г.) и Oyaya (2004 г.) описва влиянията от времената на робството и това как те са били преселени в Америка от дълбокия юг до Куба и Бахия в Бразилия. 50-годишната Анджелик не дава и признак за отпускане. Преди месец Анджелик Киджо, Джеки Чан, Стиви Уондър и Лео Меси бяха обявени от ООН за Good Citizen For The UN заради тяхната благотворителна дейност.

Станете почитател на Класа