Деймиън Хърст рисува специално за България

Иван Върбанов
 
Музейната галерия за модерно изкуство представя  на ценителите изключителното  арт събитие за мащаба на България - изложбата на британския концептуалист Деймиън Хърст – един от най-продаваните и най-богатите живи артисти.
Ексклузивната селекция от оригиналните творби, които са изложени в салона на галерията на култовото място -  „Оборище”10, идва с подкрепата на УниКредит Булбанк и “Софарма“ АД. Специалните серии, които вече са подредени на „Оборище“ 10, идват специално от ателието на Хърст във Великобритания. Той изработва специално за експозицията в София прочутите си „Точки” в една специална техника – гравюра върху дърво. Серията се състои от 12 гравюри, създадени през юни 2010 г. “Малко са галериите в света, които могат да се похвалят с отпечатък в колекциите си от този тип”, коментира собственичката на новото софийско култово арт пространство Деница Атанасова.
 Галерията представя още две графични серии, като основен мотив в тях е „пеперудата”. 6-те цветни фотогравюри са с ръчно оцветяване, което ги прави уникати, и са изработени през 2008 г., носят подписа на художника и са издадени само в 59 броя.
До момента 20-ина работи от серията с точките и пеперудите присъстват в колекциите на най-големите музеи в света, като останалите 20 са пръснати в частни колекции, а един от този отпечатък е в България – което е максимално добро  постижение на галерията. Акцент в експозицията е сериграфията на диамантения череп, която е посипана с диамантен прах.
 „Кулминацията в изложбата ще се случи през следващата седмица. Директно от студиото на Деймиън Хърст  пристига голяма творба с образа на диамантения череп в много лимитиран тираж, ръчно оцветена. Тя е по поръчка на български колекционер”, каза Деница Атанасова.
Така   галерията  се нарежда  сред малкото в света, работещи директно с художника. Всяка творба носи подписа на Хърст  и е придружена от сертификат за оригиналност.
 

Редове от биографията

Деймиън Хърст, който  предизвиква истинска революция на арт пазара, днес е сред най-търсените и проспериращи съвременни художници. Европейското издание на списание „Тайм” го определи за най-богатия творец в историята на изкуството, като неговото състояние надвишава 1 млрд. долара. Картините и инсталациите му са изложени в световноизвестни музеи в Ню Йорк, Лондон и десетки галерии в САЩ, Русия и Европа. Наред с музейното си позициониране той е обект и на огромен колекционерски интерес. Негови творби са в сбирките на Прада, кралското семейство на Катар, крупни колекционери от САЩ, Япония и Русия.
Значителен принос за търговския успех на Хърст играе рекламният магнат и колекционер Чарлс Сачи. През 1995 г. британският авангардист бе отличен с престижната награда „Търнър”- най-престижния приз за модерно изкуство  за неговото произведение „Разделяне на майка от дете”.

Станете почитател на Класа