Деймиън Хърст излага картини от хапчета

Диамантеният череп на най-скъпо продавания жив автор - Деймиън Хърст, ще шашка София от 1 до 30 октомври. Заедно с други творения на култовия автор той вече е изложен в Музейната галерия за модерно изкуство на „Оборище“ 10. Официално изложбата на Деймиън Хърст се открива довечера.
Експозицията на Хърст – това е изключително събитие за всяка културна столица по света, уникално за България и региона. Арткритиците го определят като новия Анди Уорхол, лошото момче на съвременното концептуално изкуство, най-скандалния от групата "Млади британски артисти", взривил световната артсцена.
Диамантеният череп е оценен на 100 млн. долара. В България ще го видим, изпълнен в графична форма с техниките офорт и сериграфия, а картините са обсипани с диамантен прах.

45-годишният художник се прочу и с така наречената фармацевтична серия. Когато бил 12-годишен, се нагълтал с хапчета, които му заприличали на вкусните бонбонки М&М. Събудил се в болницата. А в резултат на този злощастен инцидент от детството си станал милионер... Защото превърнал детския спомен в изкуство. Вече 45-годишният световноизвестен художник концептуалист продължава да рисува картини от "хапчета"- серията си има точно име - фармацевтичната. Това са просто едни цветни точки на платното, но пък никога не се повтарят като цветови комбинации и техника. И струват хиляди, за да ги окачите в хола си.
А специално за Музейната галерия за модерно изкуство маестрото за първи път изработва прочутата си серия с точките (LSD) чрез техниката гравюра върху дърво. Работите са създадени през юни 2010 г. и досега не са показвани пред публика. Пристигат тук директно от студиото на Хърст във Великобритания. За разлика от предишните му фармацевтични серии, изработени в други графични техники - офорт, акватинта и др., отпечатани в по-голям тираж, графиките в колекцията на Музейната галерия са в много ограничен тираж.

Станете почитател на Класа