Дните на японската култура тръгват през октомври

Традиционните Дни на японската култура стартират у нас за 21-ви път в средата на октомври. Те ще продължат до 23 декември 2010 г. и ще бъдат под наслов "Съвременност и традиция".
Като въведение в очакваните празници в резиденцията на японския посланик Цунехару Такеда в София се състоя чайна церемония, на която съпругата на дипломата г-жа Кимико Такеда демонстрира как се сервира чай в родината й.
Празниците се организират съвместно с български институции. Според Н. Пр. Цунехару Такеда това сътрудничество и изключително ползотворно, защото „между народите на Япония и България има много общи черти - уважение към другите хора, сърце, което пази красивата природа, и преди всичко душа, която съхранява и уважава традициите и самобитната си култура. Взаимното познаване на обичаите и високите културни достижения, разбирането и чувството на уважение към тях са задължителните елементи, които изграждат приятелските връзки и поставят две държави в отношения на доверие и партньорство".
В рамките на 21-вото издание на Дните на японската култура публиката в София, Варна и Пловдив ще може да се запознае с традиционните културни практики в Япония - гравюра върху дърво укийо-е, демонстрация на бойни изкуства, демонстрация и уъркшоп по икебана на школата "Корю" с участието на майстор Римей Ого и чайна демонстрация. Българското сдружение „Урасенке Танкокай България” ще се включи в програмата, като демонстрира до каква степен българските младежи проявяват интерес към японските традиции. В програмата влизат още Седмица, посветена на съвременно японско кино - кратък преглед на филмовото изкуство на страната от 90-те години на ХХ век до днес, Дни на световноизвестния художник Икуо Хираяма и културен Месец, посветен на 100 години от рождението на Акира Куросава. Традиционен интерес предизвикват и демонстрациите на японски бойни изкуства,
Дните на японската култура ще предложат и бизнес мероприятия - Българо-японска бизнес седмица и лекции на тема политика и технология на Япония за енергоспестяване.
Гости на проявите ще бъдат както български държавници и водещи фигури от политическите, икономическите и културните среди, така и много граждани от столицата и страната.
Да си припомним, че Дните на японската култура в България водят началото си от есента на 1990 г. по време на мандата на посланик Такаши Таджима. Високата оценка, която посолството на Япония получава от българската държава, окуражава екипа на посланик Таджима да продължи. Така Дните на японската култура се организират вече 21 години.
Културните проекти се осъществяват благодарение на финансовата помощ на Японската фондация, японската Агенция по култура, Асоциацията за приятелство Япония-България, Асоциацията за приятелство Фукуяма-България, както и редица частни японски културни организации в партньорство с посолството на Япония в София.


Що е икебана?

Икебана – японското изкуство за аранжиране на цветя, винаги е провокирало голям интерес в България В икебана могат да се използват всички естествени материи, а съвременната икебана включва стъкло, метал и пластмаса. Като традиционно японско изкуство икебана има символичен характер, както и декоративна употреба. Използването на живи ефимерни цветя и клончета прави измеренията на времето неразривна част от създаването на творбата.
Съотношението на материите, стилът на подредба, големината, формата, структурата, обемът и цветът на използвания съд, мястото и поводът са от особено голямо значение.
През 500-годишната си история икебана приема най-различни форми от обикновена украса за дома до огромни пейзажи и новаторски скулптурни елементи, които могат да запълнят цяла изложбена зала. Заедно с многото и най-различни форми на икебана продължава развитието и проучването и на традиционните й форми.
Практикуването на икебана, наричана още кадо, или "Пътят на цветята", се възприема и като форма на медитация - смяна на сезоните, време и промяна. Религиозният произход и здравата връзка с естествения цикъл на живот, раждане, растеж, смърт и прераждане придават на икебана дълбоко духовно звучене.

Станете почитател на Класа