Седмица на Холандия в България стартира на 20 септември

Иван Върбанов

За първи път у нас ще бъде проведена Седмица на Холандия. Деветдневното събитие ще включва както културни събития – изложби и пърформанси, така и кръгли маси по теми от всички аспекти на двустранното търговско-икономическо развитие и сътрудничество на двете страни. „Холандците живеем с мисълта, че няма невъзможни неща. Ние гледаме нависоко, целим се надалеч и мечтаем за непостижимото“. С тези думи посланикът на Нидерландия у нас Сарел ван Кестерен обобщи духа и идеята на форума, който ще срещне две култури и ще засили диалога и контактите в бизнеса и изкуството.
Културните прояви ще бъдат открити с майсторски клас на популярния холандски актьор, кукловод и танцьор Дуда Пайва на 19 септември в НАТФИЗ. Изложба на плакати в голям формат - която ще събере на 21 септември в метростанцията под СУ “Св. Климент Охридски“ официални лица, ще отбележи 15-годишните връзки на Холандия и България по линия на програма МАТРА.
Green Cat Gallery-Хага ще представи произведения и автори, които имат тясна връзка с България. Сред творците са едни от най-великите дизайнери на Европа Герит Ритферд, чийто дизайнерски уникални проекти на мебели от 30-те - 40-те години на 20-и век се представят за първи път на родната публика.
Почти напълно непознатият у нас Петър Лазаров – класиран в Топ 10 на най-добрите графици в света, чийто произведения се намират в официалната колекция на Райкс Мюзеум в Амстердам (Холандия) редом до шедьоврите на Рембранд, ще бъде сред специалните изненади в седмицата на Холандия у нас.
В рамките на празника на Страната на лалетата у нас е предвиден и класически концерт, в който ще се представят лауреати на конкурса „Принцеса Кристина“. Младите холандски дарования ще интерпретират музиката на Моцарт, Шуман, Александър Зарицки. Българската публика ще може да влезе свободно в зала 6 на НДК на 23 септември, за да се наслади на техните изпълнения.
Ястия от 17-и век ще посрещат гостите, участниците и посетителите на събитията в „Хилтън“.

Станете почитател на Класа