Горещ арт сезон с Деймиън Хърст и Салвадор Дали

Диди Миткова

Арт сезонът 2010/2011 година се очертава доста „горещ“ за програмата на Музейната галерия за модерно изкуство, представена вчера. Още от 2 септември там могат да бъдат открити и купени оригинални постери на Кристо, изобразяващи два от неговите най-мащабни проекта “Бягаща ограда” и “Завеса в долината”. От 15 до 21 септември музейната галерия ще приюти мултимедийна инсталация, дело на съвременния американски художник Джери Снайдер. „След успешната работа на галерията през сезон 2009/2010 г., впечатляващите изложби на големия Пабло Пикасо и гостуването на неговата внучка Диана Пикасо, бащата на поп арта Анди Уорхол, хитовия американски художник Хънт Слонъм сме изключително щастливи, че нашите усилия през изминалата една година не останаха незабелязани”, отбеляза Деница Атанасова, президент на галерията.
Но черешката на тортата в арт афиша през есента безспорно е изложбата на най-известния и скъпо продаван жив автор Деймиън Хърст от 1 до 30 октомври. Част от произведенията са създадени през юни 2010 година специално за музейната галерия. Те пристигат директно от студиото на Хърст във Великобритания. Само 15 дни по-късно – от 15 ноември галерията ще се превърне в дом за най-голямата изложба от графични творби на Салвадор Дали. През декември за рождения ден на музейната галерия пристига експертът по оригинално графично изкуство - Ерик Морло от „Ателие Морло”. Фамилия Морло има дългогодишна история в издаването на оригинални графични работи на модерните майстори на 20-и век – Шагал, Миро, Пикасо, Матис и др. Рожденият ден ще бъде отпразнуван с изложбата Библейската серия на Марк Шагал и Дали на 13 декември.
И българските автори не са пренебрегнати. В първите месеци на 2011 година ще бъдат изложени творби на успешни наши автори, сред които Павел Койчев, Греди Асса и популярния в Америка Хубен Черкелов. През месец май идва времето за следвоенно и съвременно американско изкуство. Тогава ще бъде представена богата колекция от оригинални маслени и графични работи на автори като Робърт Раушенбърг, Джексън Полак, Джаспър Джоунс, Анди Уорхол, Джеф Кунс, Жан-Мишел Баскиа. Галерията планира и няколко интересни фотоизложби, като в един от проектите ще се проследи историята на джаза в България. Колекцията от фотографии, отпечатана на специална технология „кристал метал бонд”, ще обедини уникални кадри на джаз музиканти, гостували у нас като Бети Картър, Маркъс Милър, Джордж Бенсън и даже фънк-легендата Джеймс Браун. Приоритет остава „Детската академия”, която запознава деца от столични училища с авторите на модерното и съвременното изкуство. Основни спонсори и партньори на арт сезона са УниКредит Булбанк, „Софарма“, Globul и фирма „Белведере” с винарска изба „Катаржина Истейт”.

Станете почитател на Класа