Изложбата на Дега чупи рекорди

Рекорд по посещаемост поставя изложбата на френския импресионист Едгар Дега в Националната художествена галерия. Откритата на 2 септември експозиция е посетена първите три дни от 8031 души, в това число и хората, които са били на откриването – 1200 души. Очаква се бройката да нарасне многократно до 29 октомври, когато пластиките бъдат прибрани от залите на галерията.
“Средно по 550 души на ден минават през залите. През уикендите цифрата се удвоява и посетителите ни стават поне по 1000 на ден”, похвали се пиарът на НХГ София Минева.
За сравнение изложбата на Пабло Пикасо през 2009-а в Националната галерия за чуждестранно изкуство е видяна от 20 хиляди души за един месец, като имаше няколко дни, в които входът бе безплатен. Две години преди това пък Софийската градска художествена галерия изложи за три месеца макетите на Леонардо да Винчи и тогава интерес към нея проявиха около 5 хиляди още през първата седмица на вернисажа. “Ако посещаемостта върви така, ще надминем Леонардо”, прогнозират от НХГ.

Станете почитател на Класа