US звезди пристигат за Фортисимо фест

Музикантите отвъд Океана разучават произведения от Панчо Владигеров и Любомир Пипков, които ще изпълнят на концертите си в София, в рамките на първия Фортисимо фест. Американските гости споделят, че нямат търпение да се качат на една сцена с българските си колеги. От 10 до 18 септември Максим Ешкенази и фондация "Америка за България" ще влязат в ролята на културни посланици чрез първото издание на уникалния фестивал, чиито създатели са те. Фестивалът е знаково събитие както за българския диригент, така и за фондация „Америка за България”. Чрез предстоящата среща между български и американски изпълнители и творци организаторите ще се опитат да преодолеят границите и да променят възприятията на публиката за американската култура.
В навечерието на Фортисимо фест рекламният видеоклип за фестивала покори интернет. Той е различен, красиво заснет и силно въздействащ – според хората, които го гледат. Във видеото е използвана идеята, която носи парк̀ур или фрийрън - изкуството за преодоляване на препятствия единствено с помощта на уменията на човешкото тяло. Чрез движенията на главния герой в клипа е пресъздадена една от основните задачи, които създателите на Фортисимо фест си поставят – чрез музиката и изкуството да преодолеят всички граници. За високата оценка на видеото има заслуга екипът, заснел рекламата. Той се състои от група съмишленици, които са истински сървайвъри – както самите те се определят. Авторът на идеята е Ростислава Генчева, която е част от сутрешния блок и новините на бТВ. Главният герой - Делян Димитров (Дидо), е двукратен световен шампион по фрийрън. Непрекъснато участва в състезания по света. Дидо е бил дублъор на младия Конан, от продукцията «Конан», която се снима у нас. Операторите Владимир Сирийски (четирите издания на българския сървайвър) и Слав Жеков са истински майстори.
Видеоклипът за Фортисимо фест вече може да се види и на сайта на фестивала: www.fortissimofest.com. Медийни партньори на Фортисимо фест са сп. „Програмата“, БНР, радиата Класик ФМ, Джаз ФМ, Мелъди и Z-Rock.


Акценти в програмата

"Два свята в две рапсодии”, Гершуин и Владигеров в компанията на Барбър и Бърнстейн
10 септември 2010 г., зала "България", 19:30 ч
Симфоничният оркестър на БНР, Ендрю Армстронг – пиано, Максим Ешкенази - диригент

"Вечер с Моцарт, Чайковски, Големинов"
13 септември 2010 г., зала "България", 19:30 ч
Колбърнският оркестър, Георги Черкин – пиано, Максим Ешкенази – диригент

"Ноти от една изложба"
15 септември 2010 г., Музейна галерия за модерно изкуство, 18:00 ч
Съвременният американски художник Джери Снайдер и неговата специална инсталация в компанията на ансамбъл "Хермес"

"Пътуващи истории – Джери Снайдер в София"

16 септември, Музейна галерия за модерно изкуство, 11:00 ч
Лекция на Линда Суонсън - изкуствовед и преподавател в Университета по изкуство и дизайн в Санта Фе, САЩ

"Музика под звездите"
18 септември 2010 г., Открита сцена пред Народния театър, 19:30 ч
Софийска филхармония, Веско Пантелеев-Ешкенази - цигулка
Георги Андреев – гъдулка, и солисти от Националния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев”
Максим Ешкенази – диригент

Станете почитател на Класа