Продават творби на Кристо на "Оборище" 10

Музейната галерия за модерно изкуство отваря врати на 2 септември с творби на Кристо. Арт почитателите могат да станат притежатели на работи от проектите „Бягаща ограда” и „Завесата в долината”. Според дневното осветление в различните състояния на деня, светлината променя цвета на самите материи, които се сливат хармонично с природния пейзаж. „Има толкова красиви неща по света, трябва да бъдеш настроен да ги видиш”, казва най-успешният и проспериращ български творец в чужбина. Работите са подписани ръчно от Кристо.
През 1972 година Кристо и съпругата му Жан-Клод започват подготовка за един от най-мащабните си проекти – „Бягаща ограда”. Оградата е изградена от стоманени стълбове и кабели. Тя следва профила на хълмовете в продължение на приблизително 50 километра и достига брега на Тихия океан при залива Бодега. Там навлиза в морето и докосва дъното. На 10 септември 1976 г. проектът е завършен. Бягащата ограда е направена от 200 000 квадратни километра груба найлонова бяла тъкан, поддържана от стоманени кабели, нанизана между 2050 стоманени стълба (всеки висок 6.4 метра и широк 9 см), забити на 1 метър в земята.
Друг мащабен проект е ”Завеса в долината”. Проектът е реализиран в периода 1970-1972 година в района на Рифъл Гейп, Колорадо, САЩ. Изпълнението поразява със своите размери. Около 25 000 квадратни метра специална плетена найлонова материя в оранжев цвят прегражда пътя на ветровете на 7 мили северно от град Рифъл. Ширината на завесата е 460 метра, а височината при центъра 64 метра. Завесата коренно променя екологията в каньона и просъществува само 28 часа. В резултат на надигнал се силен вятър тя е прибрана.
Творчеството на Кристо е съпроводено с много определения – land art (ландшафтно изкуство), environmental art (изкуство на средата), пространствена художествена инсталация…Всичките му работи съществуват временно, невъзможно е да се запазят - с което са сродни с изкуството на пърформанса (performance).
Неизменен спътник в живота и изкуството на Христо Явашев е съпругата му Жан-Клод (Jeanne-Claude Denat de Guillebon), с която по съвпадение са родени в един и същи ден и час. В съавторство с Жан-Клод, Кристо визуализира мащабните си проекти, много от които му отнемат години за реализация. Тяхната основна идея е „да преместят произведението на изкуството извън контролирана среда” на галерията и музея.

Станете почитател на Класа