Съкратиха звезди от Музикалния театър и операта в Пловдив

46 души от Музикалния театър остават на улицата заради съкращения. 16 от тях са солистите на трупата, които носят репертоара на театъра - Марио Николов, Деница Шопова, Калина Ангелова, главният диригент Юли Дамянов. Съкратени са четирима балетисти, няколко музиканти и служители от администрацията ще трябва да се простят с оперетата и да излязат на свободния пазар.
“Критериите са субективни“, заяви пред „Всеки ден“ певецът и синдикален лидер в оперетата Пеньо Пирозов. Той не е в списъка на съкратените и е убеден, че това се дължи именно на синдикалната му дейност. “Ще обсъдим възможността да търсят правата си в съда, защото е възможно да не са спазени процедурите и критериите за съкращаването им. Ако има дела обаче, обезщетенията ще се плащат от театъра, а това ще го докара до фалит, което явно е целта”, допълни Пирозов. В действията на директора певецът съзира и “лов на вещици”.
Певците недоумяват и защо Марио Николов си тръгва от трупата, след като под негово ръководство театърът изкара един доста силен сезон. Телефонът на директора Тодор Димитров остана затворен през целия ден.
От състава на операта в Пловдив е освободен Иван Кабамитов – артист с международна известност, който носеше репертоара на трупата. Отстранени са и младите певци, ученици на бившия директор Калуди Калудов. С проведените съкращения хорът и балетът на операта практически са ликвидирани, защото разполагат със символични бройки. Запазена е целостта единствено на оркестъра.

Станете почитател на Класа