"Любовта е лудост" с обновена шапка

Шапката на международния филмов фестивал "Любовта е лудост", който се организира от Фестивалния и конгресен център във Варна, тази година е подновена, коментират киноманите в морската столица, които проследиха фестивала от първия до последния му ден - 2 септември. Шапката е дело на аниматора Николай Настев, един от професионалистите във филмовата постпродукция и анимация във Варна. Тя е в по-модерен стил, различна от предишните издания на феста, който си е извоювал вече място както в българското, така и в международното арт пространство.
Изработката на шапката и оформянето на рекламния блок, които се излъчват преди всяка прожекция в дните на "Любовта е лудост", са дарение от Николай Настев и Диана Настева. И двамата дарители са фенове на българското кино и милеят за неговия успех.
8 класически БГ ленти са включени в любовния фест. Това са „Тримата от запаса" (1971 г.) на Зако Хеския с участието на Георги Парцалев, Никола Анастасов и Кирил Господинов, "Йо-хо-хо" (1981 г.) с незабравимото участие на Кирил Варийски, "Рицар без броня" на Борислав Шаралиев с Апостол Карамитев, както и предпоследната серия от "На всеки километър" - "След години" с участието на юбиляря Георги Черкелов. Легендарният актьор е звездата и в "Съдията" (1986 г.) на Пламен Масларов. Българската панорама ще закрие филмът на Борислав Шаралиев "Един снимачен ден" (1968 г.).
55 са филмите, които привлякоха вниманието на публиката във фестивалните дни. 12 от тях са в международната конкурсна програма и са подбрани от селекционера на международния кинофест, кинокритика проф. Александър Грозев. Специално за панорамите „Чехов в руското кино", „Цената на мира", „Валери Петров на 90 години" и „Георги Черкелов на 80 години" зрителите бяха допускани без билети.


Рангел Вълчанов: БГ киното се възражда

Легендарният кинотворец Рангел Вълчанов с интерес следи прожекциите на фестивала „Любовта е лудост“. Майсторът, който не обича да дава интервюта, сподели впечатленията си от филмите само пред „Класа“.


- Г-н Вълчанов, напоследък се говори за възраждане на българското кино. Споделяте ли това мнение?
- Споделям го, след като гледах „Стъпки в пясъка“ на Ивайло Христов. Филмът наистина е много сполучлив, което ми дава надеждата, че и занапред ще се случва нещо добро.
Ако сега трябваше да снимате „А сега накъде“, как бихте постъпили при избора на актьорите?
Пак щях да избера млади хора, студенти от НАТФИЗ, които спонтанно и естествено приемат и тълкуват проблемите на своето време. Мисля, че това е възможно най-добрият подход.

- Работите ли върху нов проект?
Не ми се иска да издавам творческите си намерения, докато все още не съм ги избистрил и набелязал пътя за тяхната реализация. Естествено, имам проекти. Но ще ги споделя, когато започна реално работа върху тях.


Интервюто взе Татяна Шабсис
ВАРНА

Станете почитател на Класа