Натали Портман откри феста във Венеция

67-ото издание на най-стария филмов фестивал в света започна вчера във Венеция. Повечето критици определят програмата като най-силната за последните години. По време на фестивала ще бъдат представени 82 световни премиери на пълнометражни филми от 34 държави, избрани сред 2395 кандидата от 102 страни.
Фестивалът бе открит с трилъра „Черен лебед“ на режисьора Дарън Ароновски, с участието на актрисите Натали Портман и Мила Кунис. 41-годишният режисьор спечели „Златен лъв“ през 2008 г. с филма „Кечистът“.
За отличието „Златен лъв“ ще се състезават 24 филма, а победителят ще бъде избран от жури, оглавявано от Куентин Тарантино. Режисьорът на „Лице назаем“, „Мисията невъзможна 2″ и „Заплащането“ Джон Ву ще получи отличие „Златен лъв“ за цялостен принос. Двама утвърдени кинотворци ще получат признание във Венеция. Кралят на анимацията Джон Ласетър ще бъде отличен за цялостно творчество, а екшън легендата Силвестър Сталоун ще получи специалната награда „Да живее кинаджията“. Включени са и две нови отличия: за триизмерно анимационно кино, както и награда, посветена конкретно на италианското кино.
В рамките на събитието отличената с „Оскар“ София Копола ще покаже новия си филм, озаглавен „Някъде“. Французинът Франсоа Озон ще представи комедията Potiche, с участието на Катрин Деньов и Жерар Депардийо. Зрителите ще могат да видят и дългоочаквания „Мачете“ на режисьора Робърт Родригес, в който участват Робърт де Ниро, Джесика Алба, Стивън Сегал и Линдзи Лоън.
Фестивалът ще завърши с премиерата на „Бурята“ по едноименната пиеса на Уилям Шекспир и под режисурата на американката Джули Теймър.
Любопитна подробност за тазгодишното издание на фестивала е средната възраст на режисьорите, които ще представят творбите си. Тя е най-ниската досега – едва 47 години.

Станете почитател на Класа