Учредяваме Орден на заслугите за творци, учени и спортисти

Иван Върбанов

В близките дни ще бъде учреден Орден на заслугите, който ще бъде връчван на творци, учени, които създават изобретения и уникати, изявени спортисти. Това обяви министърът на културата Вежди Рашидов след работната среща с известни поп и рок певци по повод проблема с доказването на техния осигурителен стаж и възможността за получаване на пенсии. Редом с творците Кирил Маричков, Васил Найденов, Данчо Караджов, Камелия Тодорова, Стефка Берова, Венци Мартинов, Стефан Димитров, Васил Найденов присъства и управителят на НОИ Христина Митрева.
По думите на Рашидов персоналните пенсии не са решение заради различността на реакциите при тяхното присъждане. “Всеки голям български творец, който се е доказал през годините, като достигне пенсионна възраст, ще получава този орден, който ще бъде приносител на средства по примера на практиката във Франция, Холандия, Италия“, уточни министърът и добави, че той ще бъде щастлив от януари достойните българи да имат и достойно осигурени старини.
Министър Рашидов призна, че казусът с доказване на трудовия стаж на естрадните изпълнители е реален. „Дискусията беше полезна, като ние се съсредоточихме върху това, как да се излезе от ситуацията“, посочи той. Рашидов обясни, че сложността е породена както от старата система и нормативна уредба, която днес не върши никаква работа, така и заради изискването на текстовете на закона архивът да бъде пазен една година, което е направено. Изчезването на документите става след изтичането на този срок, коментира Вежди Рашидов. Има вероятност да съществува дублиращ архив. От утре започва сформирането на работни групи, които да търсят максимален брой факти и документи по казуса. Министър Рашидов подчерта, че някои обстоятелства около доказването на труда на естрадните изпълнители ще трябва да бъдат доказани и по съответния ред в съда. „Да, това са една шепа значими и знакови хора, които формираха лицето на ХХ век. Хора, които 20, 30 или 40 години са защитавали самочувствието и идентичността на една нация с творчеството и таланта си, държавата трябва да има своите лостове, за да може да им осигури самочувствието на старини. Обратното би било престъпление и геноцид на държавата“, каза Вежди Рашидов.

Управителят на НОИ Христина Митрева заяви след срещата, че в НОИ няма никакви документи, освен тези на ликвидираните осигурители, на които от 2005 г. са събирани ведомостите. Документите се сканират и индексират. Дирекция „Музика“ и Бюро „Естрада“ са имали първоприемник и техните документи трябва да са в Министерството на културата, коментира Митрева. Управителят на НОИ припомни, че има указ за доказване на трудовия стаж от 1962 г., който се нуждае от актуализация. На днешната среща е постигнато съгласие да се създаде работна група между представители на МК, МТСП, НОИ и МП в посока процедурата да се улесни, да бъде по-сигурна и да бъдат подпомогнати хората, които са работили – с трима свидетели да могат да доказват стажа си.
„С въвеждането на електронното досие на ликвидираните самоосигурители искаме да избегнем нова подобна ситуация.
Трудният процес на търсене на документи и доказване на стаж ще бъде оптимизиран“, категорична бе Христина Митрева.



Реакциите


Пред „Класа“ Кирил Маричков изрази своето задоволство, че министърът на културата Вежди Рашидов ще реши проблема и след указанията на премиера Борисов.

Според Йордан Караджов срещата е била ползотворна на първо четене. „Проблемът е огромен и се радвам, че министърът и неговият екип търсят активно решението му. Създаването на работни групи е добро начало.“ Данчо Караджов обясни, че досега е имало срещи с Георги Костов и Стефан Данаилов, на които е била повдигана темата, но до развръзка не се е стигнало. „Вежди Рашидов е творец, който е отворен за диалог. Трябва да се търси начин, ако трябва и чрез промяна на закон, за да може всеки да получи онова, което е заслужил“, каза той.

Венци Мартинов определи като тревожна загубата на трудовия стаж на поколения български изпълнители. Според него е важно да бъде дадена ясна оценка за приноса на популярните български изпълнители, които сега незаслужено мизерстват. „Не може, когато преди десетилетия си бил звезда и цяла България е посещавала концертите и изявите ти, днес това творческо поколение да получава подаяния.“ Мартинов обясни, че е много вероятно да бъдат създадени нови текстове за регламентиране на възнагражденията на заслужили творци.

„Дано Вежди успее, той е почтен човек - допълни Стефка Берова. - Не са само певците, има и много хора, които също са засегнати, и това са музиканти, сценични работници и т.н. Важното е да се достигне до правилно решение. “

Станете почитател на Класа