Давид Вейзман, аташе по културните въпроси на Република Франция: България е интересна дестинация за артистите от Европа

Българските ценители са от малцината в света, които ще имат възможност да се насладят на скулптурите на Едгар Дега, които вече са подредени в Националната художествена галерия. Става дума за 74 пластики на великия френски майстор. Изложбата се открива на 2 септември и ще остане два месеца. Ценните произведения се предоставят от частния Център за визуални изкуства в САЩ "Абрахам". Това е най-пълната колекция в света на скулптури на Дега. Иначе отделни негови пластики могат да се видят в Лувъра и няколко по-малки европейски музея. Собствениците на колекцията отстъпили правата за показването на сбирката в Атина и Тел Авив. Допълнителна договорка експонира творбите и в България. Съществена роля изиграха френското посолство и културният институт към него в България, които до голяма степен и финансират начинанието. Лично френският културен аташе Давид Вейзман се ангажира с проекта. Дипломатът е у нас от три месеца, но вече има изградена представа за културния живот в страната.

- Г-н Вейзман, мандатът ви в София започва с един много амбициозен проект – изложбата от скулптури на Дега. Защо се ангажирахте с идеята?
- Националната художествена галерия е възможно най-добрият терен, където могат да бъдат показани скулптурите на Дега. Те паснаха по изумителен начин на атмосферата на този храм на изкуството. Целият екип на галерията, който е обвързан с изложбата, работи изключително професионално, с много ентусиазъм и желание. Всички български партньори работят със сърце, давайки си сметка, че става дума за велик френски творец. Имахме шанс да получим подкрепата на авторитетен спонсор – Емпорики банк, която ни осигурява възможността да работим спокойно, организирайки това събитие. За мен предизвикателството е огромно, защото Дега е познат в България като художник, но не и като скулптор. Така е и по целия свят – всички се възхищават на художника, малцина познават ваятеля. Единствена „Малката танцьорка“, тази възхитителна статуетка, изобразяваща 14-годишно танцуващо момиче, е била изложена по времето, когато художникът е бил още жив. Дребнобуржоазната и консервативна парижка публика не е била особено дружелюбна към скулптурите на Дега, защото не ги е разбирала. Очаровани от картините, парижани не са успели да разберат и оценят внушенията на скулптурите. Тогава масовият зрител не е бил съпричастен към порива на Дега да създаде художествено произведение в три измерения. Едва сега успяваме да оценим това прекрасно творчество, 100 години след неговото създаване. И за всеки френски дипломат е чест, ако може да покаже точно тия творби пред света.

- С какви чувства и намерения започвате работа като аташе по културните въпроси в посолството на Франция в София?
- Възможността да работя в София за мен е и удовлетворение, и изненада. Удовлетворение, защото вашата страна ме привлича, а историята й ме омайва. За България е типична една много интересна културна динамика. Българите имат разностранни културни интереси, те са любопитни и събудени хора, образовани и търсещи. Музеите у вас са също много привлекателни, а възможностите да бъдат организирани интересни събития биха провокирали всеки дипломат.
Преди няколко години в Париж мина с огромен успех българската изложба за златото на траките. Французите, спомням си, бяха полудели от възхита. Във Франция съществува траен интерес към тракийската култура и изобщо към културата на Балканите. По стечение на обстоятелствата аз се оказах в кипежа на тази толкова богата и интересна духовност, чиито основни персонажи са благоприятно настроени към нас, французите! Почувствах го по време на организирането на изложбата на Дега. А партньорството с българските творци, с ръководителите на културните институти, с министъра на културата Вежди Рашидов ми носи най-голямо удовлетворение.

- Вероятно имате конкретни планове за бъдещата ви дейност в България?
- България е дестинация, достойна за световни творци от най-висок ранг. Няма нищо чудно, че те самите проявяват интерес към страната ви. Изключително атрактивни за французите са кинофестивалите, които се провеждат у вас. Джазът е другата примамка за френските творци, мнозина от тях вече са посещавали България. Неотдавна посрещнахме във Варна един прочут френски театрал – Ерик Еманюел Шмид. Очакваме занапред визитата на известни актьори, танцьори, музиканти. Не искам да цитирам имена, за да остане магията на изненадата. Голям приоритет на моята работа ще бъде задълбочаването на интереса към френския език в България, една страна на франкофонията. Тук има 54 средни училища, в които се изучава много сериозно френски. Това ме радва и ми подсказва, че интересът към моя език във вашата страна е траен и че тепърва ще нараства.


Интервюто взе Елиана Митова
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Станете почитател на Класа